Първите групи от руснаци, обхванати от частичната мобилизация на Москва, са започнали да пристигат във военните бази. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Вече са издадени десетки хиляди повиквателни, посочват от ведомството.

Добавя се, че "сега Русия ще се изправи пред административно и логистично предизвикателство за осигуряване на обучение на войските".

Министерството отбеляза и че руската армия обикновено осигурява "първоначално обучение на ниско ниво на войниците в рамките на техните определени оперативни звена, а не в специални учебни заведения", каквато е практиката при армиите на повечето западни страни.

Британското разузнаване посочва, че обикновено един батальон във всяка руска бригада остава в гарнизон, ако други два батальона се разполагат на мястото на бойните действия. Русия обаче е разположила много от тези трети батальони в Украйна.

В доклада се отбелязва, че голяма част от мобилизираните руски войници не са имали никакъв военен опит от няколко години, като липсата на военни инструктори и бързината, с която Русия започна мобилизацията, предполагат, че много от мобилизираните войнски ще бъдат разположени на фронтовата линия с минимална съответна подготовка. 

ISW: Твърдият подход на Кремъл за мобилизация отблъсква руснаците

ISW: Твърдият подход на Кремъл за мобилизация отблъсква руснаците

Въпреки заявките на Москва, се оказва, че се подбират всякакви хора за войната в Украйна

Миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната. Той аргументира решението си с мотива, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона са подписали заповеди, с които забраняват на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се разпространява информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

Впоследствие от руското Министерство на отбраната уточниха, че някои руски експерти в областта на технологиите, банкери и журналисти в държавните медии няма да бъдат призовани да служат в Украйна като част от руската мобилизационна кампания.

Русия призна за "ексцесии" при военната мобилизация

Русия призна за "ексцесии" при военната мобилизация

Властите вземат мерки