Руските сили продължават да обстрелват Херсон ежедневно, въпреки че Украйна си върна контрола над града по-рано през ноември. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

От ведомството посочват, че вчера, 27 ноември, в района са били отчетени най-много удари в близко време - общо 54 такива инцидента.

Отбелязва се, че градът е уязвим, тъй като "остава в обсега на повечето руски артилерийски системи, които в момента го обстрелват от източния бряг на река Днепър".

Oпашка за хляб е подложена на обстрел в Херсонска област

Oпашка за хляб е подложена на обстрел в Херсонска област

Петима души са били ранени

От министерството уточняват, че руската армия използва предимно реактивни системи за залпов огън, основно системи БМ-21 Град, за да нанася щети на Херсон.

Руските сили напуснаха части от Херсонска област на 11 ноември - това беше една от първите области, превзети от Русия.

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски заяви, че следователите са разкрили повече от 400 военни престъпления в Херсон.

Миналата седмица украинският лидер определи продължаващия обстрел на града като "отмъщение на губещите".

Пред дни украинските власти съобщиха, че при оттеглянето си от Херсон руските военни са оставили минирани дори и детски играчки.

По-рано днес от Института за изследване на войната съобщиха, че руските отбранителни позиции показват, че окупаторите възприемат перспективата за украинско контранастъпление през река Днепър като сериозна заплаха.

ISW: И Кремъл знае, че настъплението в Херсон ще продължи

ISW: И Кремъл знае, че настъплението в Херсон ще продължи

В Русия се готвят за нова скрита мобилизация