Очаква се Москва да бъде силно обезпокоена от информацията за украински военни сили в близост до наскоро анексираната Луганска област. Това се посочва в последната сводка на британското военно разузнаване.

От Министерството на отбраната на Великобритания отбелязват, че украинските войски напредват както на североизточния, така и на южния фронт, което позволява на Киев да използва своите артилерийски системи, за да нанася удари по линиите за снабдяване на руските части на изток.

Сблъсъците продължават и в района на Харков, където Украйна навлезе в отбранителната зона на Русия и се приближи до снабдителния възел на град Сватове.

ISW: Руската армия отстъпва, докато Путин трудно балансира между три фракции в "руския свят"

ISW: Руската армия отстъпва, докато Путин трудно балансира между три фракции в "руския свят"

Не може да си позволи да изгуби подкрепата на нито една от тях

"Украйна продължава да напредва в настъпателните операции както по североизточния, така и по южния фронт. На североизток, в Харковска област, Украйна вече е консолидирала значителна територия на изток от река Оскол. Украински формирования са напреднали до 20 км отвъд реката в отбранителната зона на Русия към снабдителния възел на град Сватове", се посочва в разузнавателния доклад.

Според ведомството е много вероятно Украйна да може да удари ключовия път между градовете Сватове и Кремина с повечето си артилерийски системи, което допълнително натоварва способността на Русия да снабдява своите части на изток.

Политически, руските лидери вероятно ще бъдат обезпокоени, че водещи украински части в момента се приближават до границите на Луганска област, за която Русия твърди, че официално е анексирала миналия петък, заявява още британското Министерство на отбраната.

Столтенберг: Успехът на Украйна в Лиман показва, че може да отблъсне руските сили

Столтенберг: Успехът на Украйна в Лиман показва, че може да отблъсне руските сили

Според него подкрепата на правителството в Киев е най-добрия отговор на руската анексия