Британците не искат да работят земеделска работа. Кой ще събира плодовете след Брекзит? Това пита американският вестник "Вашингтон пост" в репортаж, посветен на сектора, който ще бъде засегнат след излизането на Великобритания от ЕС.

Само 1% от работниците в селското стопанство на Острова са британци. В момента повечето са от Източна Европа, но с прекратяването на свободното движение ситуацията сериозно ще се измени.

Днес Великобритания е напълно зависима от чужда работна ръка за събиране на плодовете и зеленчуците. Според Националния съюз на фермерите, индустриална лобистка организация, британците са били едва 1% от 60 000 сезонни работници на полето през миналата година. Повечето работници са от България и Румъния.

Докато Обединеното кралство все още е част от ЕС, вратата ще е широко отворена за свободно движение на граждани от страни членки на Общността, включително и за тези сезонни работници, които пристигат на Острова за 4-5 месеца, където изкарват пари в британски лири и се прибират по родните си държави през зимния сезон.

Подгответе се и за провал с Лондон за Брекзит, призова Брюксел страните членки

Подгответе се и за провал с Лондон за Брекзит, призова Брюксел страните членки

Комисията подчертава, че все още не е сигурно дали споразумението за Брекзит ще бъде ратифицирано

Но след като Великобритания напусне ЕС, ерата на свободното движение ще приключи. Фермерите започват да се панират: Кой ще събира реколтата следващата пролет, пише вестникът.

Тази година британските фермери са регистрирали 30-40% недостиг на работна ръка, което е в резултат на икономически промени.

Критици на Брекзит твърдят, че Великобритания отчаяно се нуждае от чужда работна ръка, но не само "най-добрите и най-умните" в областта на финансите, технологиите и медицината, които премиерът Тереза Мей обеща да приветства на Острова, а и тези, които чистят хотелски стаи в Брайтън, работят в кухнята в Лондон и събират домати в Норфолк.

След Брекзит тези работни места ще трябва да бъдат запълнени от британци, които изглежда не са много въодушевени или истината ще излезе наяве - работници от Беларус, Непал или Филипините.