Ахмед Закаев Ахмед Закаев е бил арестуван веднага след пристигането си на лондонското летище Хийтроу, след като бе принуден да напусне Дания, тъй като срокът на визата му е изтекъл. Това предаде ntvru.com.

Обвиненият от Русия в тероризъм е отведен в полицейския участък от британските спецслужби, но малко след това е пуснат под гаранция, която му е била внесена от актрисата Ванеса Редгрейв, депутатът от Европейския парламент лорд Бетел и от правозащитника Владимир Буковски.

Закаев няма право да напуска пределите на Великобритания.

На 11 декември ще се състои първото заседание в лондонски съд по делото срещу Закаев, с което ще се реши дали да бъде изпълнено искането на Русия за екстрадирането. В Скотланд Ярд са на мнение обаче, че дела от този тип се проточват с месеци и така ще стане и с това дело.

Преди да отпътува за британската столица Закаев каза, че чеченците могат да извършат много по-сериозни терористични атаки от тази в московския театър.

По думите му пред британския вестник “The Guardian” терористичният акт в руската столица е чудовищен. Закаев каза още, че чеченците са готови да започнат мирни преговори с Русия, както и да направят много отстъпки, без да настояват за отделяне от федерацията и независимост.

Ахмед Закаев заяви още, че не е търсил убежище във Великобритания и ще прави само каквото му каже чеченският лидер Аслан Масхадов.

Що се отнася до въпроса дали ще остана в Лондон, или ще замина за някоя друга страна, то аз като прост чиновник съм длъжен да координирам действията си с президентa Масхадов, каза още чеченецът.

Във Великобритания в момента пребивава и руският бизнесмен Борис Березовски, за чиято екстрадация Русия също настоява.

На 3 ноември Березовски обяви, че основаният от него и от Александър Голдфарб Фонд за гражданска свобода поема всички разходи, свързани със защитата на Ахмед Закаев. За същото се обяви и актирасата Ванеса Редгрейв.