Британските военни специалисти ще бъдат изпратени в Босна и Херцеговина, за да подсилят мисията на НАТО и да насърчат стабилността и сигурността в страната, съобщи британският премиер в четвъртък, съобщава "Анадолу".

"Не можем да позволим на Западните Балкани да се превърнат в още една площадка за пагубните игри на Путин. Разпалвайки пламъците на сецесионизма, Русия се стреми да обърне успехите от последните три десетилетия в Босна и Херцеговина, печалби, които донесоха повече стабилност на целия ни континент".

"Ето защо ние засилваме подкрепата за Босна и Херцеговина, отговаряйки на призива на нашите приятели да помогнем за защитата на мира, на който по право заслужават да се наслаждават", каза Борис Джонсън, според изявление на правителството.

Правителството заяви, че решението е взето по искане на щаба на НАТО в Сараево, тъй като страната е изправена пред най-голямата екзистенциална заплаха, като сецесионистките лидери активно работят за създаване на допълнително разделение и конфликт. "Тези планове са подкрепени от Москва като част от стремежа на Путин да подкопае както евроатлантическата интеграция на Босна, така и нейната стабилност", се казва в изявлението.

Експерт по борба с дезинформацията от Обединеното кралство ще помогне на въоръжените сили на Босна и Херцеговина да блокират руските и други усилия за сеене на недоверие и подкопаване на демокрацията в страната и региона, докато стратегически съветник по отбрана ще им помогне да развият модерни, представителни въоръжени сили.

Руското посолство в Босна предупреди с дестабилизация на страната заради санкции

Руското посолство в Босна предупреди с дестабилизация на страната заради санкции

Заявяват, че "цялата отговорност ще лежи върху представителите на международната общност"

Освен това Обединеното кралство ще предостави $908 291 за създаване на център за върхови постижения в киберсигурността в рамките на Университета в Сараево, според изявлението.

Междувременно в социалните медии Джонсън каза, че Обединеното кралство отговаря на призива на Босна за помощ за запазване на мира.

"Русия подклажда насилие и сецесионизъм в Босна и Херцеговина, за да подкопае и дестабилизира региона. Отговаряме на призива от нашите приятели, за да помогнем за защитата на трудно извоювания мир", каза Джонсън.

В момента Босна и Херцеговина е въвлечена в политически конфликт между бошняци и сърби, живеещи в страната.

Спорът избухна, след като Валентин Инцко, тогава върховен представител, измени наказателния кодекс през юли 2021 г., за да забрани отричането на геноцид и възхвалата на военнопрестъпниците. В отговор босненски сръбски депутати казаха, че ще бойкотират институциите на страната.

Сръбски член на съвместното президентство на Босна, Милорад Додик, осъди измененията, казвайки: "Ние няма да живеем в страна, в която някой може да наложи закон, като просто го публикува на своя уебсайт".

Един от основните актуални въпроси в страната е законопроект, насочен към прехвърляне на правомощията на национално упълномощената Агенция за лекарства и медицинско оборудване на Босна и Херцеговина към нова институция, която ще бъде създадена в рамките на Република Сръбска, една от двете единици на Босна и Херцеговина.

Стъпките бяха критикувани в международен план, защото са мотивирани от Москва, както и за нарушаване на Дейтънското споразумение от 1995 г. и подкопаване на Конституцията на страната.

Войната в Украйна спряла отделянето на босненските сърби от Босна

Войната в Украйна спряла отделянето на босненските сърби от Босна

През декември парламентът на автономната сръбска република гласува да започне работа по прекъсване