Бундестагът прокара законодателство, което позволява въвеждане на "аварийна спирачка" при скок на заразените с коронавирус, докато страната се бори с трета вълна, информира ДПА.

Депутатите от управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел подкрепиха мярката по време на разгорещен дебат в долната камара на парламента. Вицеканцлерът Олаф Шолц заяви, че яснота и постоянство са необходими, като подчерта необходимостта от мерки на федерално ниво, а не само на ниво провинция.

Германия почита паметта на близо 80 000 жертви на коронавируса

Германия почита паметта на близо 80 000 жертви на коронавируса

За последните 24 часа регистрирани 19 185 нови случая, а починалите се увеличиха с 67 до 79 914

Здравният министър Йенс Шпан описа ситуацията като "изключително сериознa", след като 5000 пациенти са приети в интензивното.

Но Амира Мохамед Али от Левицата обвини правителството, че се опитва да ограничи основните права. Свободната демократическа партия предупреди, че може да се обърне към Конституционния съд.

"Аварийната спирачка" ще бъде задействана, когато новите случаи са повече от 100 на 100 000 души три последователни дни.

По време на дебата в Бундестага полицията прекрати демонстрация с 8000 активисти, които протестираха срещу новите ограничения. От полицията заявиха, че демонстрантите пренебрегват правилата за социална дистанция и не са носили маски, както се изисква.

Демонстрантите скандираха "Мир, свобода, не на диктатурата" и "Ние сме народът". Те носиха лозунг "Не на закон, който лишава гражданите от власт".

Меркел настоява за затваряния и вечерни часове в Германия

Меркел настоява за затваряния и вечерни часове в Германия

"Алтернатива за Германия" се противопостави остро

Преди дебата лекари и болници предупредиха, че изпадат в безизходица.

Мерките включват въвеждане на вечерен час - най-спорното ограничение - а също така затваряне на повечето магазини и ограничаване на събиранията до едно домакинство и още един човек, но без да се броят децата на възраст под 14 г.

Училищата ще преминат към дистанционна форма на обучение, ако случаите нараснат над 165. На погребения могат да присъстват до 30 души.

Много райони в страната регистрират много повече от 100 заразени на 100 000, което означава, че ако законодателството бъде прокарано от двете камари, тези части от страната незабавно ще бъдат поставени под блокада.

Законодателството може да бъде подложено на гласуване в Бундесрата най-рано тази вечер.