”Каракас"Защитници и противници на президента на Венецуела Уго Чавес излязоха по улиците на Каракас вчера. Стотици хиляди хора поискаха оставката му, а неговите привърженици се обявиха в “защита на мира и демокрацията”. Инциденти нямаше, но властите се опасяват от такива.

Тамир Пора, съветник и секретар на президента Уго Чавес, цитиран от RFI, заяви опасението си, че протестите и най-радикалните елементи на опозицията на президента Чавес се опитват да провокират ситуация, аналогична на тази от април. Тогава шествията предизвикаха хаос в столицата и това оправда държавния преврат. Днес нещата много са се променили.

Радикалната опозиция не разчита на подкрепата на армията. Продължаващата три седмици криза не успя да провокира намесата на въоръжените сили. Не смятам, че се повтаря сценария от април, защото във Венецуела няма мнозинство, което да подкрепя употребата на сила или свалянето на правителството, каза Тамир Пора. По-голямата част от гражданите на страната зачитат Конституцията и уважават демократичните принципи, допълни той.