Викинг Американският президент Джордж Буш ще кацне на палубата на самолетоносача “Абрахам Линкълн” със самолет на американските ВВС Ес 3 “Викинг”. При това, Буш ще седи на местото на втория пилот, но най-вероятно няма да пилотира по време на кацането, съобщава CNN, позовавайки се на високопоставен представител на Белия дом.

Припомняме, че от борда на самолетоносача Буш ще направи обръщението си към нацията, в което се очаква да обяви официалния край на основните бойни действия в Ирак.

Джордж Буш ще се качи на 4-местна версия на “Викинг”, която на самолетоносачите се използва за разузнаване, както и за борба с подводници. Самолетът тежи около 2 тона и е въоръжен с ракети Харпун, Маверик и Слам, а така също носи бомби и може да се оборудва и с торпеда.

самолетоносач Такова кацане на самолетоносач ще е първото в историята на САЩ, извършено от президента.

“Абрахам Линкълн” се зъвръща в САЩ след участието си във войната срещу Ирак и се намира в открито море на 160 км от калифорнийския бряг, където е базата му край Сан Диего.

Самолетът с президента ще кацне на палубата по класическия начин – със скорост около 250 км в час.

Припомня се, че Буш-младши има военна специалност летец и по време на службата си в армията в края на 60-те години е пилотирал реактивен F-102.

F-102 Близки до президента твърдят, че той и до сега е запазил навиците си на професионален военен летец, но от много години не бил сядал зад щурвала.

Командващият 14-та ескадрила на “Абрахам Линкълн” кап. Кевин Олбрайт обаче не изключва, че Буш може да поиска да управлява “Викинг”-а на път към самолетоносача. Аз мисля, че ще поиска, той е стар пилот-изтребител, казва Олбрайт.