Бжежински Има вероятност терористичният акт в центъра на Москва да е станал възможен благодарение на тайното сътрудничество с лица от властта. Това заяви американският политолог Збигнев Бжежински в интервю за електронното издание “Известия”.

По думите му, в противен случай, би било трудно да се разбере как почти в центъра на руската столица, група добре въоръжени бойци, облечени в нещо, наподобяващо униформа, е могла да хване няколкостотин заложника.

Въпросът, който си поставям, е кой в Русия иска да няма политическо регулиране, което би съхранило териториалната цялост на страната и в същото време би удовлетворило националистичните стремежи на чеченците?

Трагичната ситуация в Москва, на която жертви станаха невинни хора, е следствие на равнодушието, с което светът наблюдава разрушаването на малката чеченска нация, заявява Бжежински. Единственият изход ще бъде намерен едва тогава, когато Кремъл си извади поука от чеченската криза, както това стана със САЩ след Виетнам и с Франция след Алжир.

Бжежински беше съветник по националната безопасност на американския президент Джими Картър и е известен с изключително резките си изявления за политиката на Москва в Чечня. В момента той е председател на Американския комитет за защитата на мира в Чечня и непрекъснато подклажда интереса към метежната република от страна на американския конгрес и пресата.