Чешкото правителство взе решение да отстрани руската държавна компания "Росатом" от конкурса за изграждане на нов енергоблок в чешката АЕЦ "Дуковани", съобщи изданието Каспаров.ру с позоваване на чешкия вицепремиер Карел Хавличек.

Причина за решението е дипломатическият скандал с Русия, избухнал след разкритията, че руското Главно разузнавателно управление е организирало взрива в склад за боеприпаси в чешкото село Врбетице през 2014 г., при който загинаха двама души.

Правителството на Чехия, което притежава 70% от акциите на енергийната компания ČEZ, през юли 2020 г. одобри плановете за предоставяне на безлихвен кредит за изграждането на енергоблока. "Росатом" беше включен сред претендентите. В търга участват също американско-канадската компания Westinghouse, френската EdF и южнокорейската KHNP.

Проектът се оценява на около 6 милиарда евро.

Може да не допуснат „Росатом“ до търг в Чехия след дипломатическия скандал

Може да не допуснат „Росатом“ до търг в Чехия след дипломатическия скандал

Заради организирания от ГРУ взрив в оръжеен склад…

Планира се изграждането на новия енергоблок да започне през 2029 г. Той трябва да бъде завършен през 2036 г.

АЕЦ "Дуковани" е строена през 70-те и 80-те години на миналия век съвместно с бившия Съветски съюз. Тя покрива над 20% от потреблението на електроенергия в страната.

Още преди да бъде взето окончателното решение, Хавличек заяви, че "Росатом" няма да бъде допуснат дори като подизпълнител.

Заради агресивния акт на Русия чешката страна екстрадира 8 руски дипломати, за които има данни, че работят за руските спецслужби. В отговор Москва изгони 20 дипломатически служители. В Прага вече се обсъжда възможността да бъдат обявени за персона нон грата всички руски дипломати.

В Чехия заговориха за изгонването на всички дипломати на Русия

В Чехия заговориха за изгонването на всички дипломати на Русия

Много високо напрежение между двете страни

За взрива във Врбетице чешката полиция издирва руснаците Александър Петров и Руслан Боширов.

Както сочат разкритията на международната разследваща група Bellingcat и руското издание The Insider, Руслан Боширов е фалшиво име, зад което се крие полковникът от ГРУ Анатолий Чепига, а Петров всъщност е офицерът от ГРУ Александър Мишкин. Двамата са основните обвиняеми за покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал.

Чепига и Мишкин са част от секретния отряд 29155 на руските специални служби, специализиран в дестабилизиране на ситуацията в Европа.

Според разкрития, публикувани в "Ню Йорк таймс", членове на отряд 29155 са отговорни не само за отравянето на бившия служител на ГРУ Скрипал и дъщеря му Юлия, но и за редица други събития, включително опита за преврат в Черна гора, кампанията за дестабилизация в Молдова и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.