От 26 ноември чешкото правителство ще въведе извънредно положение в републиката за 30 дни заради коронавируса, съобщават радио Прага и ТАСС.

Очаква се пресконференция, на която премиерът Андрей Бабиш да коментира новите мерки за санитарна и епидемична безопасност, предприети от властите.

По-рано бе съобщено, че се обсъжда задължителна ваксинация за хората над 60 години.

Тази възрастова група е изложена на най-голям риск да се разболее, консултативен съвет по здравеопазването вече е препоръчал да се вземе такова решение.

Напускащото правителство се опитва да ограничи растящите числа и да предпази здравната система от колапс под. В допълнение към проблема с политическата смяна в разгара на петата вълна на пандемията, задачата за поддържане на епидемията под контрол се усложнява допълнително от голям брой нежелаещи и антиваксъри.

С малко над 60% ваксинирани, и предположението, че голяма част от населението най-вероятно е преминало инфекция, без да е наясно с това, правителството се надяваше да преодолее петата вълна на пандемията без необходимост от блокиране или прекомерно строги мерки срещу Covid. Въпреки това през последните няколко седмици броят на Covid нарасна и някои болници в Моравия достигнаха лимита си за капацитет.

Тъй като линейките започнаха да пренасят пациенти от Моравия до Прага в четвъртък, Бабиш свика спешно заседание на кабинета ден по-рано от планираното за предприемане на кризисни действия.

Това, което допълнително усложнява нещата, е, че някои хора не само отказват да се ваксинират, но често не спазват вече въведените мерки. Както и в други европейски столици, обществените протести срещу въведените ограничения се засилват.

Най-новата наложена мярка, която ефективно забрани на невскинираните срещу Covid или които не са преболедували обществен живот, предизвика вълна от недоволство и доведе до това, че някои от тези групи активно се опитват да се заразят с болестта, за да получат Covid паспорт без ваксинация.

"Трябва бързо да получа Covid... Готови сте да платите" или "Позитивни ли сте на Covid? Може ли да организираме Covid парти?", това са част от съобщенията, които се появяват в социалните мрежи тези дни.

Антиваксър в Австрия, присъствал на "корона парти" за да се зарази, почина от Covid

Антиваксър в Австрия, присъствал на "корона парти" за да се зарази, почина от Covid

Пациенти антиваксъри умишлено се опитват да се заразят заради "зелен пропуск", родители антиваксъри включват и децата си

Други твърдят, че се опитват да помогнат, като допринасят за колективен имунитет - "не нося маска в обществения транспорт, не използвам дезинфектанти, ходя навсякъде и говоря с всички, включително с позитивни на Covid хора", пишат някои потребители във Facebook. Тъй като хората на около тридесет години сега са в интензивно лечение, лекарите казват, че това поведение е равносилно на игра на руска рулетка.

Според водещия бизнес всекидневник в страната Hospodářské noviny има над 1000 ресторанта и услуги - като фризьорски салони и фитнес центрове - които отказват да се придържат към ограниченията, рекламирайки се като "свободни зони". Списъците с тези места се споделят от потребителите в социалните мрежи и според Hospodářské noviny техният брой нараства с около петдесет на ден.

Министърът на търговията и индустрията Карел Хавличек предупреди, че предприемачите, които не спазват действащите мерки, няма да получат финансова компенсация за понесените загуби. Предупреждението обаче има малък ефект.

Чехия и Словакия въведоха строги мерки за неваксинираните

Чехия и Словакия въведоха строги мерки за неваксинираните

Чешкото правителство дори изпрати военни да помагат в претоварени болници