Франция Скандал се развихри във френското правителство. Държавният секретар на операциите с недвижими имоти на правосъдието Пиер Бедие бе принуден да подаде оставка, заради обвинения в корупция.

Той е разследван заради дейността му като кмет на град Мант-ла-Жоли в района на Париж. Той е заемал този пост от 1995 до 2002 година и е обвинен в “корупция и злоупотреба със служебно положение”.

Следователите подозират, че срещу подкупи той е разпределял договори с фирмите за почистване на градските улици.

Според френското законодателство, член на кабинета, срещу когото се повдигат официални обвинения за корупция, е длъжен да се откаже от пълномощията си. Министър-председателят Жан-Пиер Рафарен вече прие оставката на Бедие, съобщава ИТАР-ТАСС.

Делото “Бедие” може да доведе до сериозни политически сътресения френското правителство, тъй като оставката му е пряк удар срещу неговия началник – министъра на правосъдието Доминик Пербен, коментират анализатори.

Президентът Жак Ширак и премиерът трябва днес да изберат заместник на Пиер Бедие. Най-спряганото име е на 48-годишната адвокатка Никол Гедж, близка до държавния глава и секретар по правата на човека в управляващата партия.