Разследване на CNN разкри, че протестите в САЩ са подклаждани от контролирана от Москва група за влияние в Гана.

В САЩ протестите, започнали след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд продължават от 12 дни в различни градове. Във Вашингтон, в съботния ден, демонстрантите преминаха близо до капитолийския хълм.

С наближаването на президентските избори нараства активността на руските тролове, които се опитват да влияят на американската политика, посочва CNN. Разследването показва, че сега ботовете са по-добре замаскирани, действат по-целенасочено и са базирани не само в Санкт Петербург, а на различни места. Сред най-активните зони са Гана и Нигерия.

Русия вече вербува тролове и в Африка за намеса в САЩ

Русия вече вербува тролове и в Африка за намеса в САЩ

Фабрики за тролове в Гана и Нигерия...

Кореспондентите на телевизионния канал посочват, че организацията Eliminating Barriers for the Liberation of Africa - EBLA, представлява прикритие за групите, упражняващи влияние в интернет от територията на Гана. Дейността им е насочена към радикални прояви, насаждане на расова ненавист и нетърпимост към бялото население сред афроамериканците.

Според анализаторите, целта на руската кампания за дезинформация е да насажда разделение и да провокира безредици в американското общество.

По данни на Фейсбук, около 13 200 акаунта са свързани с един или повече акаунта от Гана и около 263 200 души - на един или повече акаунта в Инстаграм, като 65% от тези последователи са американци.

Един от ганайските акаунти дори се е представял като братовчедка на афроамериканец, убит от американската полиция при задържане. Потребителят, стоящ зад този акаунт е публикувал в групата "Африканци в САЩ". От самата група са заявили пред CNN, че не са подозирали, че са използвани от тролове.

При анализа на групата са открити следи, водещи към руска група за влияние, свързана с военната част №74455.

АНС: Хакери от ГРУ отново атакуват мейли

АНС: Хакери от ГРУ отново атакуват мейли

Групата Sandworm от подразделение 74455 на ГРУ...