ЕС - знамеПремиерът на Дания, която в момента е педседател на Европейския съюз, Андерс Фог Расмусен, предупреди страните кандидатки да не проиграват шанса си на преговорите за приемането им, които ще са в края на седмицата в Копенхаген.

Очаквам трудни преговори, но ще подчертая, че ще се договорим с тези, които са готови и не обещавам, че 10 страни ще бъдат приети, каза той в интервю пред "Ройтерс". Все пак премиерът заяви, че е оптимист и наистина очаква 10 страни да бъдат приети в съюза. Расмусен подчерта, че на последните две кандидатки - България и Румъния, ще бъде предложена още помощ и подкрепа, за да се подготвят за членство през 2007 година.

Датският министър-председател коментира, че приемането на Турция в ЕС ще е много по-голямо предизвикателство, отколкото например приемането на 10 страни едновременно.

Външните министри на Европейския съюз уточниха в Брюксел финансовия пакет за 10-те страни, които ще бъдат поканени да се присъединят към съюза на срещата в Копенхаген, започваща в четвъртък, предаде междувременно Би Би Си.

Полша е решила да продължи битката за повече пари на самата среща на най-високо равнище. Повечето от 10-те страни приключиха преговорите си с условието, че ще получат същите отстъпки, които евентуално Полша успее да измъкне в Копенхаген.

Пакетът за новоприетите страни възлиза на 40 милиарда евро.