Нобеловият комитет заяви, че тяхната работа е помогнала да се разбере как хората съзнателно различават и години наред да помнят мириса на люляка през пролетта.
В заключението на комисията се отбелязва, че изследването на Аксел и Бак “помага да се проявят свойства, които се смятат за положителни. Доброто вино или зрялата ягода активизират цял спектър от обонятелни рецептори”.
Ричард Аксел от медицинския институт “Хауърд Хюз” в Ню Йорк и Линда бак от онкологичния център “Фред Хътчисън” в Сиатъл са открили фамилия от около 1000 гена, генериращи определени протеини, които “улавят” различните миризми, съобщава Би Би Си.
Материалното изражение на Нобеловото награда е 10 милиона шведски крони – около 1.3 милиона долара.
Нобеловият комитет няма ясни правила за определяне на лауреата в областта на медицината и физиологията. Самият Нобел е казал че лауреатът “трябва да е направил голямо откритие в областта на физиологията и медицината”.
Припомняме, миналата година наградата бе присъдена на британеца Питър Менсфийлд и американеца Пол Лотърбур за изследванията им в областта на магнитно-резонансната томография, която се използва при диагностиката на различи заболявания.