Делегацията на палестинската групировка Хамас е пристигнала на посещение в Москва, съобщи “Новости”.

Това посещение групировката разглежда като начало на взаимодействието с международната общност. Това е заявил ръководителят на делегацията, председател на политическото бюро на движението Халед Машал при пристигането на летището в руската столица.

За нас е важно взаимодействието с международната общност и ние разглеждаме визитата в Москва като начало на тези контакти”, е заявил Машал.

По думите му по време на посещението Хамас възнамерява да изслуша позицията на Русия и в нейно лице - на цялата световна общност, както и да запознаят всички със своята позиция.

Според Машал тази визита няма предварителни условия.

“Ние възнамеряваме да изслушаме позицията на руската страната и да споделим нашата гледна точка. Смятам, че проблемът не е в палестинския народ, а в окупацията. Искаме мир в региона, но мирът може да бъде установен само след прекратяване на окупацията”, е подчертал Машал.

Той е обвинил Израел, че не спазва “пътната карта за мир” в Близкия Изток. Според него Израел фактически се отказва от този документ с приемането на плана на Шарон.

“Визитата ни в Москва е важна стъпка, за да бъдем чути от международната общност”, е отбелязал още ръководителят на политическото бюро на движението.

Той още веднъж е благодарил на Русия за ролята, която играе в урегулирането на близкоизточния конфликт и за поканата на Москва.