"Заедно по собствена воля от 1919 година" - под такъв лозунг Украйна празнува стогодишнината от Акта на Съединението на 22 януари.

Преди 100 години Украинската народна република и Западно-украинската народна република се обединяват в една държава, която през следващите три години не спира борбата за собственото си съществуване. Украинците успяват да установят държавни граници, език, пари, символика (герб, химн и знаме), да изградят национална боеспособна армия, да получат признание от световната общност.

Обединението на украинските земи става по инициатива и по собствена воля на украинците, а не е насилствено насадено от външни фактори. Актът на Съединението през 1919 г. отрича тезата на съвременната руска пропаганда за това, че единството на Украйна е резултат от политиката на Ленин или Сталин.

Националното единство е задължителна предпоставка за успешна съпротива срещу външната агресия. Недостигът на единство по време на Украинската революция през 1917-1921 година доведе до загуба на държавност, която в дългосрочна перспектива довежда до милионни загуби от Голодомора през 1932-1933 година, репресиите и войните.

Комунистическият тоталитарен режим се опита да изкорени от историческата памет събития, свързани с провъзгласяването на независимостта на УНР и обединяването на УНР и ЗУНР в една държава. Паметта за обединяването на УНР и ЗУНР в единна Украинска държава е запазена от жителите на Западна Украйна и украинската политическа емиграция в страните на Западна Европа и Америка.

Денят на Съединението е знаково събитие в историята на създаването на държавата Украйна. Съвсем логично е, че идеята за съединението продължава да живее. На 22 януари 1990 година милиони украинци се нареждат на жива верига от Киев до Лвив, отбелязвайки Деня на Съединението.

На 22 януари 2014 г. по време на Революцията на достойнството загиват борци, които отстояват конституционните принципи на демокрацията, човешките права и свободи, които се борят за независима и обединена Украйна и които дават живота си за тази кауза. Ето защо, ние не само си спомняме за видни исторически личности, но и се прекланяме пред героите на Небесната сотня и войната за независимост в борбата срещу руските агресори.

Съвременната руско-украинска война за украинците е продължение на вековната освободителна борба. Украинските военнослужещи, както и техните предшественици преди 100 години, защитават не само независимостта, но и единството на Украйна.

100-годишнината на съединението на Украйна е повод да напомним за единството и неделимостта на украинските земи и че окупираните Крим, Донецка и Луганска области са Украйна.