комисията-брифинг Терористите от 11 септември са се възползвали от дълбоките институционни недостатъци, съществували в правителството на САЩ в продължение на дълго време. Това се казва в окончателния доклад на американската двупартийна комисия, разследваща атентатите.

Според заключенията, нито президентът Джордж Буш, нито бившият президент Бил Клинтън са виновни.

Докладът на комисията, съставена от петима демократи и още толкова републиканци, беше представен днес, след 20-месечно разследване. По време на работата си, комисията разпита над 1000 свидетели и разгледа поне толкова секретни документи.

Комисията изброява 10 случая, при които американските власти са имали възможност да научат за плановете на терористите да атакуват Ню Йорк и Вашингтон. 6 от случаите са, когато Белият дом е бил обитаван от Буш, а 4 са по времето на Клинтън.

Докладът свидетелства за това, че американската администрация не е обърнала необходимото внимание на съобщение на ФБР от август 2001 година. В информацията се посочвало, че Осама бин Ладен възнамерява да извърши терористични атентати в САЩ и че членовете на неговата групировка планират да отвлекат самолет, за да принудят Вашингтон да освободи задържаните в американски затвори бойци на “Ал Кайда”.

11 септември 2001 В доклада се твърди, че американската противовъздушна отбрана е била толкова неподготвена, че не би могла да предотврати евентуално нападения срещу Капитолия и Белия дом.

Представители на Белия дом и лидерите на Конгреса бяха информирани предварително вчера за резултатите. Президентът Буш ще получи копие от документа, който наброява 575 страници.

В спецслужбите се очакват толкова радикални реформи, каквито не имало след Втората Световна война, при създаването на ЦРУ, коментира Би Би Си. Комисията предлага да се създаде пост, който ще контролира всички 15 американски спецслужби.

В САЩ вчера бе излъчен видеозапис на проверките на летището преди излитането на единия от самолетите, отвлечени на 11 септември, а именно този, врязал се в Пентагона.
Записът показва, че металдетекторът е вдигнал тревога при преминаването на четирима души и те са били отведени за допълнителен обиск. Петият похитител не предизвикал подозрения.
После всички били допуснати до самолета, съобщава Би Би Си.

Според следователите те са били въоръжени със сгъваеми ножове, с които тогава още можеше да се влезе в салона.

Записът бе предаден на АП от адвокатите на семействата на част от загиналите при атентатите.

Дори и след като детекторът се задействал, авиокомпанията и служителите на сигурността не проверили багажа на терористите... и не са намерили оръжие, което после може да бъде използвано при атаката, твърди юристът Рон Мотли.

Припомняме, при катастрофата на самолета на American Airlines в Пентагона, загинаха 64 души на борда и 125 служители на министерството.