Великобритания Британският лекар, обвинен в масово убийство на свои пациенти, Харолд Шипман, беше открит обесен в килията си в затвора Уейкфилд във Великобритания.

През януари 2000 година, наричаният от британските медии, Доктор Смърт бе осъден на доживотен затвор за убийството на 15 пациенти, но според обвинителите, през 23-годишната си практика той е отнел живота на най-малко 215 души.
Не се изключва обаче възможността жертвите да са почти 500. Смята се че 171 от жертвите му са жени, а 44 – мъже. Най-старият пациент е бил жена на 93 години, а най-младият – мъж на 41 години.

57-годишният общопрактикуващ лекар от град Манчестър получи 15 доживотни присъди заради убийствата и 4-годишна присъда заради фалшифициране на завещание. Обвинението доказа, че той е умъртвил 15 свои пациентки с инжектиране на морфин, след което е подправил завещанията им в своя полза.

Той влезе в историята на Великобритания като най-големият осъден сериен убиец, но непрекъснато отричаше престъпленията си.
В списъка на най-големите злодеи на всички времена и народи той се нарежда на второ място след колумбиеца Педро Алонсо Лопес, който през 1980 година бе обвинен за убийствата на 300 души в Колумбия, Еквадор и Перу. Бяха доказани само 57 от смъртните случаи.

Трети е Луис Алфредо Хаварито, Колумбия. През 1999 Хаварита признава убийдтвата на 140 души. Разследването пна случая продължава.

На четвърто място е Доналд Хенри Хаскинс, САЩ. Осъден е през 1991 година. Смята се, че жертвите му са над 100.

Следва Джайвед Икбал, Пакистан. През 2000 му е предявено обвинение за насилието на над 100 деца. Маниакът е в затвора.

Американецът Хенри Ли Лукас е осъден на смърт през 1979 за убийството на неизвестен турист. През 80-те призна, че е извършил 100 убийства, но после се отрече от показанията си. По-късно смъртното му наказание бе заменено с доживотен затвор.

В класацията, публикувана от електронното издание NEWSru, присъстват и две жени. На седмо място са сестрите Делфина и Мария де Езус Гонсалес от Мексико. През 1964 собственичките на публичен дом са осъдени на 40 години затвор за убийствата на 80 жени и на най-малко 11 мъже.

Осми е Андрей Чикатило от Ростов, Русия. През 1992 е обвинен за смъртта на 52 души, но той самият признава за 55 и повече убийства.

Анатолий Оноприенко от Украйна е девети. В течение на 5 години той всяваше ужас в украинските села, убивайки за това време 52 души. Екзекутиран в затвора през 1999.