Долната камара на френския парламент одобри на второ четене въвеждането на ваксинационни паспорти като средство за борба с разпространението на коронавируса, съобщи Дойче веле.

"За" гласуваха 185 депутати, "против" - 69, а 8 се въздържаха.

Вакснационните паспорти трябва да заменят действащите здравни паспорти. С тях се утвърждава правилото 2G, даващо право на присъствие и участие в различни прояви само на ваксинираните срещу COVID-19 и на преболедувалите. Предвижда се QR-кодът да стане задължително условие за посещаване на молове, кафенета, ресторанти и културни събития. Наличието на отрицателен COVID-тест вече няма да е достатъчно.

Парламентът на Франция одобри по-строгите Covid мерки

Парламентът на Франция одобри по-строгите Covid мерки

Управляващата партия защити репликите на Макрон срещу неваксинираните

AFP отбелязва, че окончателното гласуване по ваксинационните паспорти е насрочено за днес следобед. Същевременно агенцията напомня, че Националното събрание и Сенатът все още не са постигнали компромис по редица аспекти.

В законопроекта вече са направени 450 поправки, на въпреки това все още има разногласия.

Вчера, 15 януари, влязоха в сила редица разпоредби, според които възрастните лица с поставена втора доза от ваксината преди 7 или повече месеца, но без бустерна доза, вече не се смятат за завършили ваксинационния си цикъл.

Според френското здравно министерство, става дума за около 560 000 души.

Макрон иска да ядоса неваксинираните във Франция

Макрон иска да ядоса неваксинираните във Франция

На фона на рекордна заболеваемост, но и четири месеца преди изборите