Ръмсфелд Министърът на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд пристигна в Багдад три седмици след като американските военни части наложиха контрол над иракската столица. Това е най-високопоставеният американски държавник, който посещава страната след началото на войната срещу режима на Садам Хюсеин.

Сутринта Ръмсфелд неочаквано посети Басра под засилена охрана.

Очаква се по време на визитата си да се срещне с ген. Джей Гарнър, който ръководи временната гражданска администрация на Ирак.

Пристигането на Ръмсфелд в Ирак съвпадна с втори инцидент, при който американски военни части откриха огън по протестна демонстрация.

Според репортерите на Би Би Си поне двама души са били убити и осем ранени при престрелката. Демонстрацията е била организирана по повод убийството на 13 души през нощта на понеделник, 28 март. Според американските военни и в двата случая силите на САЩ са били нападнати първи.

Доналд Ръмсфелд пристигна в Басра на боен самолет MC-130. Градът се контролира от британски войски, но поради съображения за сигурност министърът на отбраната беше съпроводен от американски сили, обучени за специални мисии.

Визитата на Ръмсфелд в Персийския залив ще продължи една седмица. Целта на посещението е да изрази благодарността към силите на коалицията и на лидерите на страните в региона, които подпомогнаха операцията, за успешното й провеждане. Ще бъде дискутирано и предстоящото намаляване на американското военно присъствие в региона.