Драматично развитие на втория ден от срещата на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун. Преговорите внезапно приключиха по-рано от очакваното.

Двамата лидери не успяха да постигнат споразумение на втората им среща на върха във виетнамската столица Ханой, но разговорите между двете държави ще продължат, обявиха от Белия дом.

Снимка 409498

Източник: ЕПА

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че двамата са обсъдили ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

"Този път не беше постигнато споразумение, но техните екипи очакват срещите да продължат и за в бъдеще", поясни Сандърс. Тя обаче описа срещата между американския президент и лидера на КНДР като "много добра и конструктивна", информира АП.

Снимка 409499

Източник: ЕПА

Двамата напуснаха разговорите в хотела Metropole далеч по-рано от очакваното, което доведе до отмяна на планирания работен обяд и подписването на съвместна декларация с резултатите от преговорите. 

Вторият ден на срещата Тъмп-Ким започна с нова размяна на любезности
Обновена

Вторият ден на срещата Тъмп-Ким започна с нова размяна на любезности

Тръмп очаква „фантастичен успех“…

Пресконференцията на американския лидер беше изместена от 16,00 на 14,00 часа местно време. Тръмп трябваше да даде съвместна пресконференция с Ким Чен-ун след края на преговорите. 

Снимка 409479

Източник: ЕПА

На пресконференция в Marriott президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че не са успели да постигнат споразумение с Ким Чен-ун, след като КНДР е поискала пълна отмяна на международните санкции в замяна затваряне на ядрения обект Йонбьон.

Тръмп и държавният секретар Майк Помпео заявиха пред журналисти във Виетнам, че САЩ не са склонни да сключат сделка с КНДР, ако Пхенян не се откаже и от останалите ядрени обекти, както и ако не прекрати ракетната и ядрена програма.

"Основно те искаха санкциите да бъдат отменени изцяло, а ние не сме склонни да направим това...Понякога трябва да си тръгнете и това беше един от тези случаи", обясни американският лидер.

Снимка 409494

Източник: ЕПА

Експерти предупреждават, че Вашингтон не трябва да дава прекалено голяма сила на споразумение, което включва само Йонбьон, тъй като се смята, че КНДР има секретни обекти за обогатяване на уран.

Американският лидер обяви, че разговорите са завършили в "приятелски" дух, но няма планове за трета среща на върха. Той поясни, че статуквото се запазва.

Доналд Тръмп отбеляза, че Ким го е уверил, че КНДР ще продължи да спазва обещанието си и няма да провежда ракетни и ядрени изпитания.

Държавният глава заяви, че Ким Чен-ун не е знаел за смъртта на Ото Уормбиър.

Тръмп каза, че има силно желае да отмени санкциите срещу КНДР, защото вярва в потенциала на азиатската държава.

Запитан усеща ли каква е визията на Ким Чен-ун за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, президентът на САЩ отговори: "Той има определена визия, не е точно нашата визия, но е много по-близо в сравнение с преди година".

След пресконференцията Тръмп излетя за САЩ.

Снимка 409478

Източник: ЕПА

Първата историческа среща се проведе в Сингапур през юни 2018 г.

Тръмп пред Ким Чен-ун: Вие сте велик лидер
на живо

Тръмп пред Ким Чен-ун: Вие сте велик лидер

Мисля, че вашата страна има страхотен икономически потенциал

Снимка 409492

Източник: ЕПА

преди 5 години в 15:32 ч.

Държавният секретар Майк Помпео разкри, че Тръмп е взел решение да не се подписва под съвместната декларация със Северна Корея. По-рано Помпео обяви, че САЩ са по-близо до постигане на споразумение в сравнение с преди.

Помпео отбеляза, цитиран от АП, че ядрените преговори с КНДР ще бъдат възобновени бързо.

Той поясни пред журналисти на самолета си на път за Манила, че екипът му ще поднови работата още утре, въпреки че не са планирани нови срещи.

Според него Тръмп и Ким Чен-ун са постигнали напредък на преговорите, но не е бил достатъчен за сключване на споразумение.

Последно обновление в 15:41 ч. на 28.02

преди 5 години в 15:31 ч.

Коментар на Мартин Табаков за резултата от срещата в Ханой

В Ханой Тръмп отказа да лекува пневмонията с чай.

преди 5 години в 14:27 ч.

Снимка 409575

Източник: ЕПА

Снимка 409574

Източник: ЕПА

Снимка 409573

Източник: ЕПА

Снимка 409572

Източник: ЕПА

Снимка 409571

Източник: ЕПА

Снимка 409570

Източник: ЕПА

Снимка 409569

Източник: ЕПА

преди 5 години в 12:37 ч.

Тръмп телефонира на Мун Дже-ин

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и американският лидер Доналд Тръмп проведоха телефонен разговор за резултатите от срещата с Ким Чен-ун, която приключи без споразумение, съобщава „Йонхап”.

Американският лидер телефонира на Мун Дже-ин малко след излитането си от Ханой.

По-рано от пресцентъра на Южна Корея изразиха разочарованието си от изхода на срещата.

От Синия дом поясниха, че Мун е насърчил Тръмп да продължи с усилията си за успешно завършване на „историческия подвиг по разрешаването на последното съперничество в света от Студената война”. Двамата са се съгласили скоро да проведат среща.

Последният телефонен разговор между Мун и Тръмп се състоя във вторник.

Последно обновление в 13:50 ч. на 28.02

преди 5 години в 12:32 ч.

Снимка 409534

Източник: ЕПА

Снимка 409535

Източник: ЕПА

преди 5 години в 12:29 ч.

преди 5 години в 12:28 ч.

Кремъл: САЩ и КНДР очевидно не са склонни на компромис и отстъпки

Кремъл коментира, че разговорите между САЩ и КНДР очевидно са се провалили, защото страните са доказали, че не са склонни на компромис и отстъпки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни пред журналисти, че Москва е насърчена от факта, че преговорите не са се провалили напълно. Но Песков се оплака от липсата на „малко стъпки” и гъвкавост, които можеха да помогнат за постигане на напредък.

По думите му ядрената програма на КНДР е сложен въпрос, който е невъзможно да бъде разрешен веднага.

преди 5 години в 11:59 ч.

Понякога е по-добре да се оттеглиш

Ключовата фраза, която обобщава срещата, изказана от Тръмп: „Понякога е по-добре да се оттеглиш”.

Последно обновление в 12:01 ч. на 28.02

преди 5 години в 11:52 ч.

Китай коментира резултата от срещата

Китай коментира, че ще изчака да чуе позициите на САЩ и КНДР. Говорител на китайското външно министерство отбеляза, че всеки е разбрал през последния половин век, че разрешаването на казуса на Корейския полуостров не може да се случи за една нощ.

Китай се надява, че КНДР и САЩ ще продължат да преговарят за разрешаване на проблемите, искрено да уважават легитимните си права и ще продължат да показват взаимно уважение, поясни говорителят.

Последно обновление в 11:53 ч. на 28.02

преди 5 години в 11:38 ч.

Позицията на Южна Корея

От пресцентъра на президента на Южна Корея излязоха със съобщение, в което изразяват разочарованието си от провала на срещата.

„Съжаляваме, че президентът Тръмп и председателят Ким Чен-ун не успяха да постигнат споразумение на срещата днес”, обявиха от Синия дом, но допълниха, че изглежда двете страни са постигнали напредък в сравнение с миналото.

Южнокорейски дипломат коментира пред „Гардиън”, че е шокиран и се опитват да разберат какво се е случило.

Последно обновление в 13:50 ч. на 28.02

преди 5 години в 11:33 ч.

Доналд Тръмп отлетя от Виетнам, след като не успя да постигне споразумение с Ким Чен-ун.

Американският лидер обяви, че е „напуснал” преговорите, след като КНДР поиска пълна отмяна на международните санкции в замяна затваряне на ядрения обект Йонбьон, което Вашингтон не е съгласен да приеме.

Тръмп отлетя от Ханой за САЩ повече от 2 часа по-рано от планираното. Air Force One се очаква да презареди в Аляска преди да се върне във Вашингтон по-късно днес.

преди 5 години в 11:29 ч.

Южнокорейски медии изразиха безпокойството си от пропадането на втората среща на върха между Тръмп и Ким.

„Йонхап” коментира, че ситуацията със сигурността на Корейския полуостров се е върнала на изходно положение и дипломатическите усилия за разрешаване на ядрения въпрос с КНДР са на „кръстопът”.

Financial News се чуди дали Вашингтон и Пхенян ще успеят да запазят този импулс на диалог и предвижда, че ядрените преговори ще се превърнат в продължителна битка.

По-късно днес президентът на Южна Корея Мун Дже-ин, който се срещна с Ким Чен-ун три пъти през миналата година и усилено лобира за възобновяване на ядрената дипломация между Вашингтон и Пхенян, се очаква да коментира резултатите от преговорите във Виетнам.

Последно обновление в 11:37 ч. на 28.02

преди 5 години в 10:58 ч.

Огромна пропаст между очакванията и горчивата реалност

Някои експерти коментират, че американците не са готови да прекратят войната, а севернокорейците не са готови да се предадат. Огромна пропаст между очакванията и горчивата реалност.

Много анализатори отбелязват, че един от най-големите губещи при този сценарий е президентът на Южна Корея Мун Дже-ин, който сега не може да постигне съществен напредък в отношенията с КНДР, което означава, че икономическите отношения между двете държави отпадат от дневния ред за момента.

преди 5 години в 10:27 ч.

Обобщение:

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун проведоха втора среща на върха във виетнамската столица Ханой. Първата историческа среща се проведе в Сингапур през юни 2018 г.

Днешните преговори между двамата лидери бяха съкратени. Работният обяд и планираната церемония по подписването на декларация с резултатите от разговорите бяха отменени, а пресконференцията на Тръмп беше изместена с няколко часа по-рано.

На пресконференцията Тръмп обяви, че двете страни напуснаха преговорите заради разногласия за отмяната на санкциите срещу КНДР. „Основно те искаха санкциите да бъдат отменени изцяло, а ние не сме склонни да направим това”, обяви американският лидер.

Ким е склонен да ликвидира ядрения обект Йонбьон, но първо иска всички санкции да бъдат отменени, поясни Тръмп и подчерта, че не е готов да го направи.

Президентът на САЩ твърди, че преговорите са проведени в „приятелски” дух. Той се надява да се срещнат отново скоро.

Държавният глава заяви, че Ким Чен-ун не е знаел за смъртта на Ото Уормбиър.

Доналд Тръмп коментира и бившия си адвокат Майкъл Коен, като каза, че той е лъгал много.

преди 5 години в 10:09 ч.

Пресконференцията на Доналд Тръмп приключи

Пресконференцията на Доналд Тръмп приключи. Сега той се връща във Вашингтон.

Последно обновление в 10:09 ч. на 28.02

преди 5 години в 10:08 ч.

„Не искам да говоря за засилване на санкциите”, заяви Тръмп и добави, че не иска да говори по този въпрос заради народа на КНДР.

преди 5 години в 10:07 ч.

 

Американският лидер атакува предишните администрации на САЩ заради това, че не са потърсили сделка с КНДР.

Трябваше да бъде направено от много президенти преди мен. Не обвинявам само администрацията на Обама, обвинявам много администрации, обяви Тръмп.

преди 5 години в 10:05 ч.

На въпрос кога може да се срещне с Ким отново, Тръмп отговори, че може скоро да проведат нова среща.

преди 5 години в 10:04 ч.

Тръмп коментира и израелско-палестинските отношения. Според него постигането на мирно споразумение между Израел и Палестина е най-трудното на света.

преди 5 години в 10:02 ч.

Запитан за американеца Ото Уормбиър и дали е повдигнал темата пред Ким Чен-ун, че американският студент е починал след завръщането си в САЩ, Тръмп отговори, че лидерът на КНДР не знаеше за смъртта на американеца.

Наистина вярвам, че нещо много лошо се е случило с него и не вярвам, че лидерът е знаел. Ото се върна в ужасно състояние. Не вярвам, че Ким щеше да позволи това да се случи. Тези затвори са брутални. Има брутални места и лоши неща се случват, но не вярвам, че той е бил запознат, обясни американският лидер.

Журналистът притисна Тръмп дали наистина е разпитал Ким за смъртта на американеца.

Той се почувства много зле, говорих с него...той ми каза, че не е знаел за това и аз му вярвам, добави президентът на САЩ.

Почина 23-годишният студент, изпаднал в кома в севернокорейски затвор

Почина 23-годишният студент, изпаднал в кома в севернокорейски затвор

Ото Уормбиър беше в критично състояние...

Последно обновление в 10:18 ч. на 28.02

преди 5 години в 09:56 ч.

Не е планирана нова среща между Тръмп и Ким

Президентът на САЩ съобщи, че с Ким не са се ангажирали да проведат нова среща на върха.

преди 5 години в 09:55 ч.

Тръмп съобщи, че ще телефонира на президента на Южна Корея Мун Дже-ин щом се качи на самолета за САЩ.

Той би искал да бъде сключено споразумение, той много помага, обяви държавният глава на САЩ и добави, че също ще телефонира на японския премиер Шиндзо Абе.

След това Тръмп похвали президента на Китай Си Дзинпин, наричайки го „голям лидер”, който също много е помогнал.

преди 5 години в 09:52 ч.

Ким е готов да се откаже от целия ядрен комплекс Йонбьон в замяна пълна отмяна на санкциите

Тръмп и Помпео конкретизираха, че Ким е готов да се откаже от целия ядрен комплекс Йонбьон в замяна пълна отмяна на санкциите, но не и от другите елементи от ядрената програма, включително секретните и най-малко един обект за обогатяване на уран.

преди 5 години в 09:50 ч.

Американският лидер добави, че Ким му е обещал, че „изпитанията няма да бъдат подновени, изпитанията на ракети и всичко, което е свързано с ядрената програма, ще видим”.

Той похвали Китай за оказаната помощ на преговорите и отбеляза, че Пекин има много по-голямо влияние върху преговорите, което повечето хора не знаят, но поясни, че Ким е „силен човек” и не получава заповеди от никого.  

Последно обновление в 09:50 ч. на 28.02

преди 5 години в 09:47 ч.

Тръмп каза, че силно желае да отмени санкциите срещу КНДР, защото вярва в потенциала на азиатската държава.

преди 5 години в 09:46 ч.

Тръмп заяви, че Ким е склонен да разруши ядрения комплекс на Северна Корея Йонбьон, но първо иска всички санкции да бъдат отменени, а лидерът на САЩ не е склонен да го направи.

Помпео поясни, че дори и този ядрен комплекс да бъде ликвидиран, има още няколко други ядрени обекта и оръжия, които ще останат, което означава, че не може да има споразумение с Ким.

Последно обновление в 10:14 ч. на 28.02

преди 5 години в 09:42 ч.

Според американския лидер тонът на разговорите с Ким е бил „приятелски” и хората не са напуснали преговорите разгневени.

„Ние се харесваме, имаме добри отношения”, повтори той.

преди 5 години в 09:41 ч.

Тръмп говори и за бившия си адвокат Майкъл Коен, който вчера даде показания пред конгресна комисия. Той повтори, че Коен е излъгал за много неща. Американският лидер отбеляза, че се е опитал да гледа колкото е възможно повече, но не е гледал цялото изслушване, тъй като е бил много зает.

Коен насоли Тръмп: Лъжецът, расистът, мошеникът знаеше за „Уикилийкс” и руснаците

Коен насоли Тръмп: Лъжецът, расистът, мошеникът знаеше за „Уикилийкс” и руснаците

Срамувам се, че избрах да взема участие в укриването на незаконните действия на господин Тръмп

Последно обновление в 09:53 ч. на 28.02

преди 5 години в 09:38 ч.

Попитан дали е негово решението да се прекратят преговорите с Ким, държавният глава каза: „Не искам да казвам, че е мое решение, защото каква е целта от това. Но ние ще продължим да поддържаме отношения”.

Доналд Тръмп припомни постиженията си от миналата година, включително връщането на американски заложници и обещанието на Ким към него да не провежда повече ядрени изпитания.

Доверявам му се, обяви Тръмп.

Последно обновление в 10:12 ч. на 28.02

преди 5 години в 09:34 ч.

На въпрос как ще разрешат различията в идеите си за ядрено разоръжаване на КНДР, Тръмп отбеляза, че ще отнеме време, но „ние знаем всеки сантиметър от тази държава”.

преди 5 години в 09:33 ч.

Запитан усеща ли каква е визията на Ким Чен-ун за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, президентът на САЩ отговори: „Той има определена визия, не е точно нашата визия, но е много по-близо в сравнение с преди година”.

преди 5 години в 09:30 ч.

САЩ са напуснали преговорите заради санкциите

Американският лидер съобщи, че са напуснали преговорите заради разногласия около санкциите, които международната общност наложи на КНДР.

Ние трябваше да напуснем заради определен въпрос. Става въпрос за санкциите. Основно те искат санкциите да бъдат отменени изцяло, а ние не сме склонни да направим това, обясни Доналд Тръмп.

Последно обновление в 10:54 ч. на 28.02

преди 5 години в 09:28 ч.

Тръмп отговаря на журналистически въпроси.

Последно обновление в 10:11 ч. на 28.02

преди 5 години в 09:27 ч.

Държавният секретар Майк Помпео се качи на подиума, за да даде подробности за разговорите. Той обяви, че „ние наистина постигнахме напредък...през последните 24-36 часа”, но „ние не стигнахме докрай”.

Помпео все още е оптимист. Екипите на двете държави ще продължат срещите през следващите седмици.

 

преди 5 години в 09:25 ч.

По отношение на преговорите със Северна Корея Тръмп обяви, че „ние наистина имахме продуктивно време”. Той отбеляза, че всичко, което са договорили, „не беше добро нещо, за да се подпишем”.

Тръмп повтори, че отношенията с Ким Чен-ун са “много силни”, но „понякога вие трябва да си тръгнете”.

преди 5 години в 09:22 ч.

Започна пресконференцията на Тръмп

Американският лидер започна с външнополитически новини, включително за ситуацията около Индия и Пакистан. Той похвали икономическото развитие на Виетнам и им благодари за гостоприемството.

Има „сравнително притегателни новини” от Индия и Пакистан, каза той и изрази надежда, че всичко ще приключи. По думите му мирът „вероятно ще се случи”.

преди 5 години в 09:17 ч.

Пресконференцията на Тръмп след историческата среща с Ким през миналата година

След края на първата среща на върха в Сингапур преди близо година Тръмп обяви, че КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, а САЩ прекратяват военните учения.

преди 5 години в 09:14 ч.

Бившият говорител на Държавния департамент и анализатор на Си Ен Ен Джон Кърби коментира, че вероятно преговорите в даден момент са достигнали до задънена улица.

преди 5 години в 09:11 ч.

Пресконференцията на Тръмп можете да гледате тук

Последно обновление в 09:17 ч. на 28.02

преди 5 години в 08:59 ч.

преди 5 години в 08:58 ч.

Подробности от Белия дом

Двамата лидери не успяха да постигнат споразумение на втората им среща на върха във Виетнам, но разговорите между двете държави ще продължат.

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че двамата са обсъдили ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

„Този път не беше постигнато споразумение, но техните екипи очакват срещите да продължат и за в бъдеще”, поясни Сандърс. Тя обаче описа срещата между американския президент и лидера на КНДР като „много добра и конструктивна”, информира АП.

Двамата напуснаха разговорите далеч по-рано от очакваното. Церемонията по подписването на обща декларация е отменена.

преди 5 години в 08:51 ч.

Снимки от срещата

Снимка 409482

Източник: ЕПА

Снимка 409481

Източник: ЕПА

Снимка 409480

Източник: ЕПА

Снимка 409479

Източник: ЕПА

Снимка 409478

Източник: ЕПА

Снимка 409477

Източник: ЕПА

Снимка 409474

Източник: ЕПА

преди 5 години в 08:50 ч.

Журналистите очакват Доналд Тръмп да пристигне в Marriott и да даде пресконференция след внезапното приключване на разговорите с Ким Чен-ун.

преди 5 години в 08:45 ч.

Няма сделка

преди 5 години в 08:42 ч.

Кортежът на Тръмп се насочи към хотел Marriott.

преди 5 години в 08:39 ч.

Ким Чен-ун напуска хотела Metropole, където преговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп. Няма да има съвместна декларация от срещата и допълнителни разговори.

Какво се случи в залата, където преговаряха?