Два руски изтребителя Су-35 са съпровождали американски разузнавателен самолет Poseidon P-8A над Средиземно море. Това твърдение разпространиха в съобщение от пресслужбата на Шести американски флот на ВМС на САЩ, съобщи ТАСС.

"Два руски самолета Су-35 са направили небезоопасен прихват на патрулен самолет P-8A Poseidon, зачислен към Шести американски флот. Това е станало над Средиземно море на 26 май 2020 г.", се казва в документа. 

Според версията на американските ВМС "прихватът е определен като небезопасен и непрофесионален" заради това, че руските самолети са били много близо от двете страни на разузнавателния самолет, "ограничавайки неговите способности да маневрира безопасносно". Инцидентът е продължил около час, се казва в заявлениеото.

От ВМС на САЩ са публикували две видеа с продължителност около 10 сек., на които е видно как руските изтребители придружават американския разузнавателен самолет.

През април Пентагона вече съобщи за небезопасно придружаване от руски изтребители Су-35 на американски самолет P-8A Poseidon над Средиземно море. 

Руски изтребители вдигнаха под тревога британските ВВС

Руски изтребители вдигнаха под тревога британските ВВС

Напрежение между две държави