Хиляди американци излязоха на предимно мирни протести в повече от десет града, след като стана ясно, че срещу трима полицаи, замесени в убийството на Бреона Тейлър, няма да бъдат повдигнати обвинения за смъртта й, пише "Гардиън".

Двама полицаи са простреляни в Луисвил, Кентъки, след съдебното решение. Няма опасност за живота на ранените полицаи. Единият от тях е бил опериран, а вторият е в стабилно състояние. Един заподозрян е арестуван.

Протести след присъдите за убийството на Бреона Тейлър

Протести след присъдите за убийството на Бреона Тейлър

Чернокожите не са доволни от решението на съда

Демонстрациите като цяло са мирни за момента. На места имаше спорадични сблъсъци между полицията и протестиращи. Има задържани.

В столицата Вашингтон стотици се събраха в близост до Белия дом. Те скандираха "Няма правосъдие, няма мир".

В нюйоркския квартал "Бруклин" протестиращи коленичеха в памет на Тейлър. Демонстрации също има в Лос Анджелис, Филаделфия, Канзас сити, Индианаполис, Атланта, Далас и на други места.

Протестите в Луисвил започнаха малко след обявяването на дългоочаквано съдебно решение дали замесените в убийството на Тейлър полицаи ще бъдат наказани. Убийството е извършено в апартамента на Тейлър на 13 март 2020 г. от бели полицаи, които са получили заповед да претърсят апартамента. Приятелят на Тейлър е открил огън по полицаите, които са отвърнали, след като той помислил, че са крадци. Според свидетели служителите на реда не са се легитимирали. Полицаите са произвели 20 изстрела. Тейлър е застреляна с пет куршума. Операцията е била заради наркотици.

Убийството на Тейлър предизвика месеци на протести в града и на други места в страната.

Кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън и други политици призоваха да се повдигнат обвинения на замесените полицаи.

Обвиниха полицай за смъртта на Бреона Тейлър

Обвиниха полицай за смъртта на Бреона Тейлър

Но обвинение в убийство няма засега

Голямото жури повдигна три обвинения срещу единия полицай, Брет Ханкисън, но те не са свързани пряко със смъртта на Тейлър.

На пресконференция президентът Доналд Тръмп похвали главния прокурор на Кентъки Даниел Камерън за добре свършената работа по случая. Той по-късно написа, че се моли за двамата простреляни полицаи.

Байдън и Камала Харис призоваха за реформа в полицията.