Остра статия за България публикува в The Hill Джеймс Пардю, бивш американски посланик у нас. Тя се появява само дни, преди планираната среща на президента Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов в Белия дом, което отбелязва и самият автор.

Както пиша самият Пардю, вероятно двамата лидери няма да обсъдят важни проблеми за нашата страна като свободата на словото. Това е един от проблемите, които пречат и до днес на демокрацията в дълбоко пострадалата от корупция България, член на ЕС и НАТО.

Пардю припомня, че Борисов е на власт вече 10 години, почти без прекъсване.

"Българската политическа система е доминирана от Борисов и неговата партия... и няма сериозна политическа опозиция", пише той. 

Той прави паралели с Русия, Унгария и други страни в Европа по репресивни мерки срещу пресата. Ако в Унгария манипулацията е по-деликатна, то руските власти стигат до убийства. Пардю не скрива, че и Тръмп си позволява агресивно отношение срещу медиите в САЩ.

През 2002 г. националната преса в България, притежавана до голяма степен от международни медийни компании, беше сравнително независима и донякъде агресивна при отразяването на държавни злодеяния. Днес независими международни медийни групи няма, заменени в повечето новинарски сектори от местни олигарси и "бизнесмени", които използват медиите, за да влияят на правителството и съдебната система, пише още Пардю.