Британският премиер Борис Джонсън постави въпрос дали директорите на компании като срината туристическа компания "Томас Кук" са правилно стимулирани, за да избегнат фалит, предаде "Ройтерс".

Припомняме, че най-старата туристическа фирма в света "Томас Кук" обяви фалит.

Джонсън заяви, че компанията "Томас Кук" е направила искане до правителството за около 150 милиона паунда, но това би създало "морален риск в случай на бъдещи такива търговски затруднения, пред които са изправени компаниите".

"Трябва да разгледаме начините, по които туроператорите по един или друг начин могат да се защитят от подобни фалити в бъдеще, и ясно системите, които имаме, за да сме сигурни, че те няма да стигнат до данъкоплатците за помощ ", заяви още Джонсън пред журналистите в самолета пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Човек трябва да размисли дали директорите на тези компании са надлежно стимулирани да разрешават подобни въпроси", допълни той.

Джонсън заяви, че мислите му са с клиентите на компанията. "Това е много трудна ситуация и очевидно мислите ни са много с клиентите на "Томас Кук" производителите на ваканции, които сега могат да се сблъскат с трудности да се приберат вкъщи. "Ще направим най-доброто, за да ги върнем у дома", подчерта той.

"Държавата ще трябва да се намеси съвсем правилно, за да помогне на почиващите", поясни премиерът.