Екипажът ПЪРВИ ВЕРСИИ: ••Според шефа на руската космическа корпорация “Енергия” Юрий Семенов причина за това балистическо спускане на екипажа – което означава свободно падане, е че “американецът е натиснал неправилния бутон”, а от подобни команди спускателният апарат “оглупява”.

По този начин Семенов набеди за виновен за случая единият от американските астронавти, които за първи път се спускат с този апарат и не познавали техниката. Шефът на “Енергия” обаче не уточни кой от двамата американци е сгрешил.••

ПО-РАНО ДНЕС:
В продължение на два часа спускателният апарат на кораба “Съюз ТМА-1”, с който рано тази сутрин се приземи на територията на Казахстан руско-американския екипаж, беше в неизвестност. Напрежението се увеличи още повече, след като беше изгубена и радиовръзката с тримата астронавти - Николай Бударин, Кенет Бауерсокс и Доналд Пети, съобщи NEWSru.

От начало се е предполагало, че апаратът се е приземил с 200 км. отклонение от курса, след това разстоянието нараснало на 500 км и най-накрая след двучасово мащабно издирване екипажът е открит на 400 км. от първоначално зададените координати.

Спасителните екипи са доложили, че състоянието на тримата космонавти, които изкараха 161 дена в космоса, е добро. Те дори без чужда помощ са излезни от капсулата и посрещнали спасителният Ан-12, махайки за поздрав.

Предполага се, че по време на това “твърдо” балистично спускане, космонавтите са понесли деветкратно натоварване, но това не представлявало опасност за живота им, твърдял специалисти, тъй като това претоварване могат да понесат и неподготвени хора.

Експерти коментират - Двигателите не са могли да коригират траекторията

Космонавтите са на път към Звездния град, където им предстои няколко седмична профилактика под лекарско наблюдение.

капсулаТази шеста поред космическа мисия трябваше да приключи в началото на март и да се завърне на земята с американска совалка. Но след гибелта на Columbia и преустановяването на полетите, беше взето решение престоят на 3-членния екипаж да бъде удължен с още два месеца.

Това “принудило” Бударин и Пети да празнуват рождените си дни в орбита, а руският космонавт дори станал дядо, тъй като преди месец му се родила внучка.

ПОСЛЕДНО: ••Въпреки че от Росавиокосмос не считат, че днешното приземяване е “аварийно”, комисия за анализ на полета ще бъде създадена. Генералният директор на Росавиокосмос Юрий Коптев призова да не се драматизира ситуацията, допълвайки, че днешното спускане не бива да се нарича извънредно.

От своя страна прессекретарят на космическото ведомство Сергей Горбунов обяснява, че за спускането на “Съюз” има предвидени три възможни варианта – управляем, балистичен и ръчен. И за трите екипажът е бил добре подготвен, заявяват от Росавиокосмос.

Припомня се, че нещо подобно на днешния инцидент се е случило и в средата на 60-те години с космонавтите Леонов и Беляев. Те тогава са се отклонили на 1000 километра от мястото за спускане и са били търсени в продължение на три дни. Но тогава корабът е бил друг, ситуацията също, заявява Горбунов.

Бауерсокс-БударинСега експертите ще насочат вниманието си върху анализа на балистичните разчети и работата на спускателната апаратура.

Трябва да се установи и какво се е случило на връзката със спускателния апарат, защото след приземяването, не само екипажът не е могъл да се свърже със спасителната група, но и е отказал маякът, който трябва постоянно да подава радиосигнали за координатите на приземяването.

Медиците обаче са склонни да приемат днешния инцидент като извънреден, тъй като приземяването е било с доста големи отклонения от параметрите. За сложността на ситуацията говори и фактът, че болшинството от специалистите независимо от почивния ден и ранния час, са били извикани на работа.••