Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча поставянето на трета доза от ваксината срещу коронавируса на Moderna.

"Комисията на ЕМА по лекарствата в хуманната медицина (CHMP) стигна до извода, че може да се прилага бустер доза от ваксината срещу COVID-19 Spikevax (на Moderna) при хора на възраст 18 и повече години." - се казва в съобщение на сайта на агенцията.

Посочва се, че трета доза от Spikevax, поставена 6 до 8 месеца след втората, води до повишаване на нивата на антителата при възрастни, чиито нива намаляват. В количествено отношение бустерната доза е половината от дозата, използвана в схемата за първичната ваксинация.

Ваксината на Moderna - безопасна и ефективна и при малки деца

Ваксината на Moderna - безопасна и ефективна и при малки деца

Проучване е показало добри резултати за възрастовата група 6-11 години

Данните показват, че вероятните странични ефекти след приемането на третата доза са подобни на тези след втората. Рискът от възпалителни сърдечни заболявания или други много редки странични ефекти след се наблюдава внимателно, както при всички лекарства, допълват от ЕМА. EMA ще продължи да разглежда всички данни за безопасността и ефективността на Spikevax.

На национално ниво здравните власти могат да издават официални препоръки за прилагането на бустер дози, като вземат предвид местната епидемиологична ситуация, както и появяващите се нови данни за ефективността и ограничените данни за безопасността на бустерната доза, препоръчват от Европейската агенция по лекарствата.

Припомняме, през миналата седмица американската Агенция по храните и лекарствата FDA одобри прилагането на бустерна доза от ваксините на Moderna и Johnson&Johnson за реваксинация срещу COVID-19.

В САЩ одобриха прилагането на бустерна доза от ваксините на Moderna и Johnson&Johnson

В САЩ одобриха прилагането на бустерна доза от ваксините на Moderna и Johnson&Johnson

Бустерна доза е поставена на 11.2 милиона американци...