Европейският съюз изпълни своята 70-процентова цел за ваксинация срещу Covid-19, а възходът на теориите на конспирацията срещу ваксините гарантира, че процентът на ваксинация във всички развиващи се европейски държави остава под средния за ЕС, пише Emerging Europe.

През май Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, обяви амбициозния план на ЕС за справяне с разпространението на дезинформация онлайн, като поиска от гигантите в социалните медии да въведат повече инструменти за проверка на фактите и промени в алгоритмите.

Новият кодекс за социалните медии ще е доброволен, но ще върви ръка за ръка със закон за цифровите услуги, според който компаниите за социални медии ще бъдат глобени до шест процента от годишните им приходи, ако не предприемат действия срещу съдържание, доказано като вредно в платформите, до голяма степен вдъхновено от крайната необходимост за справяне с бързия възход на конспирациите срещу ваксините в голям брой социални медии.

"Виждаме много масова кампания срещу ваксинацията, която наистина може да попречи на усилията ни да ваксинираме хората и да се отървем от Covid", каза Йоурова. 

Мария Чаинска, изследовател по социална психология в Папския католически университет в Чили, има обяснение.

"Хората, които са изложени на голямо количество подвеждаща и невярна информация за вируса, особено в социалните медии и обсъждат новини предимно в своите ехокамери, ще бъдат по-склонни да подкрепят теориите на конспирацията, защото тогава това не е просто отговор на тревожност, но нормативно групово поведение".

Мозъкът на антиваксъра

"В Украйна все още има много фалшива информация, циркулираща в медиите, които намаляват желанието на хората да се съобразяват с насоките за общественото здраве, например относно носенето на маски, спазването на социално дистанциране и т.н."

В първите дни на пандемията Чаинска проведе проучване за конспиративни убеждения и недоверие към науката в Украйна, Германия и Турция, заедно с колеги от двете страни.

Проучването включва общностна извадка от украинци, които категорично подкрепят две различни групи теории на конспирацията. Констатациите освен това предполагат голяма вероятност от рисковано социално поведение сред антиваксърите.

"Първата голяма група включва теории за неестествения произход на вируса, така наречените "убеждения за биологично оръжие", като например, че "коронавирусът е с неестествен произход, създаден изкуствено в лабораторията", коронавирусът бил започнат с експеримент, който излиза извън контрола или че коронавирусът бил създаден с цел геноцид", обяснява Чаинска.

Другата група вярвания, свързани с Covid-19, бяха съсредоточени около идеята, че индивид или организация са произвели вируса с цел печалба.

"Те предполагат, че "коронавирусът е създаден от Китай, за да унищожи икономиките на Запада" или "коронавирусът е мит, умишлено разпространен, за да влияе на обществата", или "коронавирусът е създаден, за да унищожи икономиката на Китай", или "коронавирусът е създаден от Бил Гейтс да продават повече ваксини", добавя тя.

Даниел Джоли, професор от Университета в Нортумбрия, който се фокусира върху изследването на психологията на конспиративните теории коментира, че въпреки че нарастването на ваксинния скептицизъм в региона несъмнено представлява опасност за общественото здраве, то не е уникално, нито необичайно.

"Теориите на конспирацията могат да процъфтяват във времена на обществена криза - от бързи политически промени до епидемия от вируси. Такива събития пораждат чувство на тревожност и заплаха. Теория на конспирацията, която сочи с пръст към мощна скрита група, дава прост отговор на това, което често е сложен проблем. Това би могло да породи виждането, че с ваксините се случва нещо зловещо - например опасностите от скриването на ваксини поради печалбите", казва Джоли.

Според изчисленията на Световната здравна организация 11 на 100 души в Украйна са се ваксинирали срещу Covid-19.

Нарцисизъм

Полша се представя значително по-добре по отношение на приема на ваксини, 58,5 % са получили поне една доза от ваксината. Въпреки това, дори и там антиваксърските конспирации са във възход.

Тази седмица местните медии съобщиха за физическо нападение срещу център за ваксинация в град Гродзиск Мазовецки, извършено от антиваксър конспиратори.

Ръководителят на Полската камара на лекарите и зъболекарите Анджей Матия също информира обществеността за случаи, когато лекари и болници също са били атакувани от тези, които се противопоставят на ваксинацията.

Александра Чичоцка, изследовател по психология в Университета в Кент, твърди, че отношението срещу ваксините в Полша не е толкова породено от страх, а симптом на националистическите чувства, присъстващи в цялата страна.

"Нашето изследване показва, че един фактор, тясно свързан с конспиративните убеждения, включително тези относно ваксините, е така нареченият колективен нарцисизъм. Смятат, че са изключителни и имат право на по-специално отношение от другите. Колективните нарцисисти са убедени, че другите не оценяват достатъчно нацията си и дори целенасочено се стремят да я подкопаят, например чрез конспирация срещу нея", допълва тя.

След избухването на пандемията Covid-19, Чичоцка извършва поредица от проучвания за полското общество, заедно с колегите си във Варшава, Александра Цислак и Адриан Доминик Войчик, както и Тачано Л. Милфонт, който е в Университета Вайкато, Нова Зеландия.

"Наистина открихме, че колективният нарцисизъм е свързан с убежденията в теориите на конспирацията, твърдейки, че големите фармацевтични компании, заедно с изследователи и учени са в сговор, за да прикрият негативните ефекти на ваксините. Освен това конспиративните вярвания обясняват връзката между колективния нарцисизъм и колебанието при ваксинацията", добавя тя.

"В контекста на движенията срещу ваксинацията, тези, които имат нарцистичен възглед, може да искат да покажат съпротивата си от групи с висок статус, като учени или фармацевтични корпорации. Това може да бъде начин да се поддържа имидж на сила и независимост, които не са лековерни и няма да позволят на други да диктуват какво да правят".

Преди Covid-19 ...

"Изглежда, че теориите на конспирацията срещу ваксините отново станаха известни след случая на оттеглената книга на Андрю Уейкфийлд, който свързва ваксината срещу морбили, паротит и рубеола с аутизъм въз основа на измамни изследвания", коментира професор по социална психология в Университета в Кент Карън Дъглас.

Тя се позова на документ от 1998 г., който създава вълна от антивакс възгледи на Запад, която в крайна сметка намира пътя си до други части на света.

Според един доклад, публикуван през 2019 г. от британския Wellcome Trust, въз основа на нагласите на 140 000 души от 140 държави, близо 50% от украинците не вярват, че рутинната ваксинация работи.

През 2016 г. здравните власти в Украйна съобщиха, че само половината от бебетата и децата в страната са получили рутинна ваксинация срещу болести като морбили, паротит, полиомиелит, тетанус и магарешка кашлица.

Между 2017 и 2019 г. огнище на морбили в страната зарази 115 000 и уби 41 души, включително 25 деца. Преди това през 2015 г. две деца бяха парализирани поради полиомиелит, първото в Европа огнище на болестта от 2010 г. насам.

... и сега

На 27 юли ЕС обяви, че е постигната целта от 70% в ЕС с поне една ваксинация. Междувременно по-голямата част от нововъзникващите европейски държави изостават от западните си колеги.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 29 юли Унгария е страната, която е най-близо до постигането на целта от 70% за ЕС, като 66,4 % от населението е получило поне една доза.

За разлика от това, България има един от най-ниските нива на ваксинация в Европейския съюз - само 18,8 % са получили една доза от ваксината. Украйна има най-ниския процент на ваксинация в 23-те държави от нововъзникващия европейски регион-7,66 %.

Според Световната здравна организация степента на ваксинация от най-малко 97% е необходима за колективен имунитета, но с нарастващите конспирации срещу ваксините, перспективата Covid-19 напълно да изчезне от региона изглежда мрачна.

БиБиСи за културната война в социалните медии за ваксини, невежеството, егоизма и страха

БиБиСи за културната война в социалните медии за ваксини, невежеството, егоизма и страха

Не трябва да се бъркат колебаещите се хора с антиваксърите и налудничавите им теории