Европейският парламент прие резолюция, която осъжда холандския антиимигрантски интернет сайт, тъй като той е в „противоречие с европейските ценности".

В резолюцията се казва, че интернет страницата, което е пусната по инициатива на председателя на холандската крайнодясна Партия на свободата (PVV) Геерт Вилдерс, е несъвместима с европейските ценности като „човешко достойнство, свобода, равенство, върховенството на закона и уважаване на човешките права. Също така застрашава основите на ЕС, които се базират на плурализъм, отхвърляне на дискриминацията, толерантност, справедливост, солидарност и свобода на движението".

Решението бе прието с огромно мнозинство от членовете на ЕП. То бе изготвено от шестте най-големи политически групи.

Припомняме, че страницата на Вилдерс подканва холандските граждани да изпращат информация за извършени криминални деяния от страна на работници от Централна и Източна Европа, които живеят в Холандия.

В резолюцията се казва още, че тези работници „допринасят за икономическия растеж на Холандия", което се потвърждава и от изследване на Университета в Ротердам.

В решението евродепутатите „настоятелно призовават премиера на Холандия Марк Рюте да го заклейми и да се дистанцира от тази жалка инициатива".

Холандският премиер досега не е заклеймил интернет страницата, заявявайки, че инициативата е на независима политическа партия.

„Ангажиментите на холандската правителствена политика по отношение на европейския интеграционен процес показват колебание през последните години", което рефлектира на позицията на правителството по проблеми като включването на Румъния и България в Шенгенското пространство, съобщи thenews.pl