Европейският парламент (ЕП) ще решава днес за свалянето на имунитета на каталунските лидери Карлес Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати по искане на съда в Испания. Докладчик е българският евродепутат от групата на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.  Гласуването ще се проведе в рамките на пленарната сесия между 18:30 и 19: 45 часа. 

Пучдемон и Комин живеят в изгнание в Белгия от 2017 година.

Припомняме, че през февруари, сепаратистките партии в Каталуния увеличиха мнозинството си в регионалния парламент след проведените местни избори. Те увеличиха местата си в 135-местния парламент до 74. През 2017 г. те спечелиха 70 места.

Съд в Белгия прекрати европейската заповед за арест на Пучдемон

Съд в Белгия прекрати европейската заповед за арест на Пучдемон

С това не може да бъде екстрадиран в Испания

Вотът беше пети за десет години и бе белязан от вътрешни разделения в рамките на сепаратисткото движение. Той бе предсрочен поради отстраняването от власт на каталунския лидер Ким Тора. Върховният съд на Испания през септември реши да лиши Тора от правото да заема публична длъжност в продължение на 18 месеца. Тора също е известен привърженик на независимостта на региона.

На 1 октомври 2017 г. в Каталония се проведе гласуване за отделяне от кралството, Мадрид първоначално нарече този референдум нелегитимен и отказа да признае неговите резултати. На 27 октомври същата година парламентът на Каталуния одобрява резолюция, с която се обявява независима република. В отговор властите на страната използваха за първи път неприлагания 155-и член от конституцията, който позволява да се ограничи самоуправлението на региона.

Правителството на Каталуния се оглавяваше от Пучдемон в разгара на кризата. Той и няколко негови колеги успяха тогава да избягат от Испания.

Независима Каталуния е единственият път, надъхва Пучдемон

Независима Каталуния е единственият път, надъхва Пучдемон

Нека не се отклоняваме от единствения възможен път