Палмовото масло се използва все по-често в храните, козметиката и биогоривата, но разрастването на плантациите има своята екологична и социална цена - то унищожава тропически гори, застрашава животински видове и поражда социални конфликти. Комисията по околна среда в ЕП гласува на 9 март доклад, призоваващ за прекратяване на използването на палмово масло в биогоривата и за насърчаване на отговорни методи на производство.

Засилваща се популярност

Почти непознато преди 30 години, палмовото масло може да бъде открито днес в продукти като маргарин, течен шоколад, чипс, но също и в козметични и почистващи препарати, както и в биогоривата. От 2010 г. консумацията на палмово масло е нараснала два пъти и се очаква да нарасне поне още два пъти до 2050 г. Сред големите производители са Индонезия и Малайзия, но и други страни от Азия, Африка, Северна и Южна Америка.

Авторката на доклада на ЕП Катержина Конечна (ЕОЛ/СЗЛ, Чехия) посочва, че Европейският съюз е сред най-големите потребители на палмово масло. В същото време "ЕС се опитва да се превърне в най-големия фактор за ограничаване на консумацията", заявява тя.

През 2014 г. 45% от внесеното палмово масло в Европа е било използвано за гориво в транспорта в сравнение с 34% през 2010 г.

Неблагоприятни ефекти

Разрастването на палмовите плантации изисква изсичането на тропически гори, което повишава рисковете от ерозия на почвата, пресъхване на реки, горски пожари, замърсяване на водите.

Освен това се разрушават ценни екосистеми и се поставя на карта оцеляването на много животински видове като носорозите и тигрите на о-в Суматра и орангатуните в Бруней.

Резолюцията на ЕП

Резолюцията, по която ще се произнесе парламентарната комисия по околна среда, приканва Европейската комисия да засили мерките срещу обезлесяването, причинено от производството на палмово масло и да спре употребата на маслото като компонент на биодизела. Депутатите искат също така сертифициране на продуктите, за да се удостовери, че производството не е причинило социални конфликти.

"Вярвам, че Европейският парламент трябва да прояви амбиция. В биогоривата не трябва да има палмово масло", заяви Катержина Конечна.