Евродепутатите одобриха първото споразумение за сътрудничество между ЕС и Куба, съобщава АФП.

Така съюзът ясно се дистанцира от твърдата политика на Вашингтон към карибската държава.

В съобщението на законодателния орган се отбелязва, че Брюксел прави обратен завой в отношенията си с Куба.

Парламентът подкрепя диалога и сътрудничеството с островната държава като най-добрите инструменти за изграждане на конструктивни и ориентирани към бъдещето отношения.

567 депутати срещу 65, 31 гласуваха "въздържал се", подкрепиха Споразумение за политически диалог и сътрудничество между ЕС и Куба за разширяване на двустранната търговия, насърчаване на диалог и икономическо сътрудничество, както и за съвместни действия на световно ниво.

Без конкретно да се споменава наложеното от САЩ ембарго срещу Куба, депутатите се обявиха против "закони и мерки с екстериториален ефект", тъй като са във "вреда на кубинското население".

Споразумението трябва да помогне за подобряване условията на живот и социалните права на кубинските граждани, допълват депутатите.

Обаче кубинското правителство ще трябва да следва международните стандарти в политиката за човешките права и да ратифицира всички конвенции на ООН за човешките права, призовават депутатите.

Те настояват за блокиране изпълнението на споразумението, ако условията за човешките права са нарушавани.

Двете страни водеха преговори за споразумението от април 2014 г. То беше подписано от шефа за външната политика на ЕС Федерика Могерини през декември 2016 г. Сега трябва да бъде ратифицирано от всички страни членки.