Изпълнителният орган на Европейския съюз каза на Полша в понеделник, че "няма място за реторика, отнасяща се до война" сред партньорите в ЕС, след като полският премиер коментира, че ако Брюксел задържи парите заради върховенството на закона би било като започване на Трета световна война, съобщава ЕйБиСи.

В интервю за Financial Times полският премиер Матеуш Моравецки обвини ЕС, че отправя искания към Варшава с "опрян пистолет в главата ни" и призова Брюксел да се откаже от заплахите си за санкции срещу Полша.

Коментарите следват години на спорове относно промените, които правителството на Полша е направило в съдилищата на страната. ЕС вярва, че промените подкопават демократичните ценности и баланси, а Европейската комисия задържа милиарди евро на Полша, предвидени в план за възстановяване от пандемия.

Попитан за Моравецки на брифинг, говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер каза, че ЕС "е проект, който много успешно допринесе за установяване на траен мир между своите държави-членки." Мамер добави, че "няма място за реторика, отнасяща се до войната".

Брюксел изложи варианти да накаже Полша за оспорването на правото на ЕС

Брюксел изложи варианти да накаже Полша за оспорването на правото на ЕС

Урсула фон дер Лайен е дълбоко притеснена

Моравецки бе изправен пред критики от полските си политически опоненти, много от които са дълбоко притеснени от нарастващата изолация на Полша в ЕС. "Имам впечатлението, че г-н Моравецки напоследък има проблеми с английския или че е загубил ума си", туитира Марек Белка, бивш ляв полски премиер, който сега е член на Европейския парламент.

Доналд Туск, ръководителят на водещата опозиционна партия в Полша, реагира на коментара за войната, като каза: "В политиката глупостта е причината за най-сериозните нещастия".

Говорителят на правителството Пьотр Мюлер заяви пред полските медии, че коментарът на премиера представлява хипербола и не трябва да се приема буквално.

Националистическата управляваща партия в Полша "Право и справедливост" е в конфликт с Брюксел, след като спечели властта през 2015 г. по редица въпроси, включително миграцията и правата на ЛГБТ. Най-продължителният спор обаче е съсредоточен върху опитите на полското правителство да поеме политически контрол върху съдебната система.

Въпросът стигна до ескалация по-рано този месец, когато конституционният съд постанови, че някои ключови части от правото на ЕС не са съвместими с конституцията на страната. Решението на съда, пълен с привърженици на управляващата партия, бе взето, след като Моравецки поиска от него да се произнесе дали правото на ЕС или националното законодателство има предимство.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен каза миналата седмица, че за първи път национален съд установява, че "договорите на ЕС са несъвместими с националната конституция".

"Това решение поставя под въпрос основите на Европейския съюз", каза фон дер Лайен. "Това е пряко предизвикателство към единството на европейския правен ред". 

ЕС ни опря пистолет в главата, възмутен премиерът на Полша

ЕС ни опря пистолет в главата, възмутен премиерът на Полша

Моравецки настоява Евросъдът да не налага санкции на Варшава заради съдебните реформи