ЕС - знаме Лидерите на Европейския съюз подкрепиха желанието на България и Румъния да се присъединят към съюза през 2007 г.

В заключителния документ на срещата на върха в Брюксел те изразяват "подкрепа за България и Румъния, които са си поставили за цел да се присъединят през 2007 г."

Основната цел на срещата беше да се одобрят необходимите мерки, които да позволят десет държави - Чехия, Унгария, Полша, Литва, Латвия, Естония, Словакия, Словения, Малта и Кипър - да станат членове на съюза през 2004 г.

ЕС отдавна е стигнал до извода, че България и Румъния няма да могат да се присъединят заедно с останалите. Признаването на 2007 г. като примерна дата за членство цели да насърчи подготовката на тези две страни.

В заключителния документ европейските лидери заявиха, че кандидатурите на Румъния и България са част от "необратимата" програма за разширяване. Те се ангажираха на срещата на върха в Копенхаген през декември да изготвят "подробни пътни карти" и да увеличат средствата за тези страни, за да подпомогнат усилията им за присъединяване.

Турция, която също кандидатства за членство в ЕС, беше разочарована, тъй като европейските лидери отново не определиха дата за започване на преговори. Те смятат, че Анкара трябва да положи още усилия в областта на човешките права.

Държавните глави на ЕС защитиха правото си да въведат визи за руснаците, които искат да пътуват от и до Калининградска област. След разширяването на съюза тази руска област ще бъде изцяло обградена от територии на ЕС.

Лидерите на съюза обясниха позицията си с необходимостта да се предпазят от нелегална имиграция.