Брекзит ще прекрати "пререждането на опашката" от граждани на ЕС за сметка на квалифицирани работници от държави извън Общността.

Това обеща премиерът на Великобритания Тереза Мей по време на реч пред Конфедерацията на британската индустрия, пише "Гардиън".

Евроскептичните тори нямат гласове за вот на недоверие срещу Мей

Евроскептичните тори нямат гласове за вот на недоверие срещу Мей

42-ма депутати при необходими 48

Според нея връщането на контрола над имиграцията е от особена важност.

"Връщането на пълния контрол над нашите граници е въпрос от голяма важност за британския народ. Великобритания е държава, която цени приноса на имигрантите към нашето общество и икономика от много години", поясни тя и увери, че след напускането на ЕС имиграцията ще продължи да има положително влияние върху Обединеното кралство.

Снимка 390289

Източник: ЕПА

"Но разликата ще бъде в това: Щом напуснем ЕС, ние ще имаме пълен контрол върху това кой идва тук. Повече няма да съществува случаят граждани на ЕС, без значение от квалификацията и опита им, могат да пререждат опашка с инженери от Сидни или IT специалисти от Делхи. Вместо система, базирана на това човек от коя държава е, ние ще имаме система, която ще е изградена около талантливите и квалифицираните", обясни Мей.

Мей защитава плана за Брекзит пред бизнеса

Мей защитава плана за Брекзит пред бизнеса

Предстоят поредни тежки преговори с Брюксел през следващите седмици

Тя поясни, че ще привличат кадри от САЩ, Япония, Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Премиерът на Обединеното кралство е уверен, че може да постигне споразумение за Брекзит на срещата на върха на ЕС на 25 ноември.

Тереза Мей отново повтори, че споразумението е добро за Обединеното кралство и че се изпълнява волята на британския народ.

Тя отбеляза, че планът й ще защити фирмите и стоките лесно ще преминават границите.

Мей: Няма алтернативен план за Брекзит

Мей: Няма алтернативен план за Брекзит

"Страстно вярва", че е "задала правилния курс"

По думите й сделката също гарантира сътрудничество в сигурността. Според премиера бизнесът трябва да положи повече усилия в защита на свободните пазари, включително да инвестира в младите хора.

Бизнесът трябва да помогне на Обединеното кралство да се превърне във "фабриката за идеи" на света, призова министър-председателят.

Мей намекна, че няма да позволи преходният период да бъде удължен до края на 2022 г. По-рано предложението отправи главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.