През 2018 г. Европейският съюз предложил на Великобритания да замрази Брекзит за пет години и да се опитат да договорят "ново споразумение за Европа".

Това е разкрил де факто вицепремиерът на Обединеното кралство Дейвид Лидингтън в интервю за Би Би Си, което ще бъде излъчено тази вечер.

Ейре вижда Брекзит без сделка с ЕС като все по-вероятен сценарий

Ейре вижда Брекзит без сделка с ЕС като все по-вероятен сценарий

Претендентите за наследник на Тереза Мей са подготвени за такова развитие

Дейвид Лидингтън подчертал пред британската медия, че генералният секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер му е предложил да се опитат да преговарят за "ново споразумение за Европа".

По време на предаването на Би Би Си Зелмайер пояснил, че ЕС е забелязал, че Великобритания изобщо не е готова за Брекзит без споразумение, докато Брюксел е предприел всички необходими мерки, за да гарантира, че всичко ще работи добре в случай на такъв сценарий.

За същото предаване главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние отбелязал, че споразумението за Брекзит между Брюксел и Лондон е единственият вариант за плавно излизане на Обединеното кралство от Общността. Той предупредил, че Великобритания трябва да се "изправи пред последиците" в случай на Брекзит без сделка.

Джеръми Хънт: Ако преговорите по Брекзит се провалят - нови избори

Джеръми Хънт: Ако преговорите по Брекзит се провалят - нови избори

"Най-бързият начин" за прилагане на Брекзит, е да се предложи "сделка, която ще се приеме" в парламента

По думите му Лондон е бил наясно още от самото начало на преговорите, че не може да изнудва ЕС със заплахите, че напусне Общността без сделка.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс пък разкрива, че Великобритания изобщо не е била подготвена, когато британските преговарящи пристигнали за първите разговори в Брюксел. Той добавил, че тогава британските министри са се "лутали като идиоти".