Здравните агенции на Европейския съюз ще препоръчат поставянето на втора бустерна доза от ваксината срещу COVID-19 за всички лица над 60-годишна възраст, съобщава "Ройтерс".

Решението идва на фона на нов скок на инфекциите и хоспитализациите в цяла Европа.

Днес Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата ще препоръчат допълнителен бустер за защита на най-уязвимите, каза заяви комисарят по здравеопазване Стела Кириакидес и подчерта, че поставянето на втори бустер възможно най-скоро е от решаващо значение за всички над 60 години и уязвими лица.

От април здравните агенции на ЕС препоръчват втора бустерна доза само за тези над 80-годишна възраст години и най-уязвимите.

От МЗ препоръчват втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19

От МЗ препоръчват втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19

За пълнолетни граждани

Очаква се новата препоръка да улесни националните решения за ускоряване на кампаниите за ваксинация, които през последните месеци се забавиха и почти спряха напълно.

Трябва да действаме сега, за да повишим защитата на изложените на риск граждани през летните месеци, категорична бе Кириакидес.

По нейни думи наличните в момента ваксини за бустерна доза - тези на Pfizer и Moderna, са "много ефективни за намаляване на тежкия COVID-19".

Не е ясно обаче колко ефективни са те за предотвратяване на заразяване от най-новите подварианти на Омикрон.

Близо 200 души вече си поставиха втора бустерна доза срещу COVID-19 у нас

Близо 200 души вече си поставиха втора бустерна доза срещу COVID-19 у нас

Това е първият ден, в който НИР позволява въвеждането на втора бустерна иРНК ваксина