Жителите в чужбина са изправени пред забрана за влизане в ЕС заради щамове на коронавируса. ЕС следвайки германския план, ще спира негражданите на блока и британците от пътувания до съюза, съобщава "Гардиън".

Държавите-членки на ЕС са свободни да налагат временни забрани за влизане и за пътници, влизащи от страни извън ЕС с райони с вирусни варианти, се казва в проектопредложение.

Предложението идва, тъй като голямо проучване показва, че разпространението на коронавирус в Англия може да се е увеличило от началото на последното блокиране.

Необходимостта да се ограничи разпространението на новите варианти на коронавирус ще доминира в дискусиите между 27-те държавни и лидерите в четвъртък.

Разпространението на вариантите, независимо дали страната е в ЕС или извън блока, би било достатъчно, за да се забрани пътуването съгласно документ с предложения, изготвен от германското правителство.

"Когато държавите-членки смятат това за необходимо за опазване на общественото здраве, те са свободни да налагат по-нататъшни временни забрани за влизане и за превоз на пътници, влизащи от трети страни с райони с вирусни варианти", пишат германски служители.

Германия обмисля затваряне на вътрешни и външни граници

Германия обмисля затваряне на вътрешни и външни граници

Включително на границите между провинциите

В четвъртък шефът на кабинета на Ангела Меркел Хелге Браун заяви пред телевизия ARD, че вътрешните граници на ЕС също ще трябва да бъдат затворени, ако новите по-предавани варианти не могат да бъдат поставени под контрол.

"Опасността е, че когато инфекциите се увеличат в една страна, тази мутация става мнозинство и след това инфекцията повече не може да бъде контролирана", обясни той.

"И следователно дори по-стриктни правила за пресичане на нашите вътрешни граници са неизбежни, и тъй като никой не иска това, важно е да действаме заедно сега", изтъкна Браун.

В германския документ, изпратен до 27-те държави-членки по-рано тази седмица, служители в Берлин пишат, че "защитата на здравето на гражданите на ЕС, като същевременно се гарантира свобода на движение в рамките на ЕС и пътуване без гранични проверки в Шенгенското пространство, налага на предприемат координирани действия за ограничаване на разпространението на нови варианти, засягащи вируса Sars-CoV-2".

Фон дер Лайен допусна още ограничения в страните членки

Фон дер Лайен допусна още ограничения в страните членки

Схинас: Сертификатът за ваксинация може да бъде въведен до края на месеца

"Досега известните варианти са B117 (британска мутация) и 501V2 (южноафриканската мутация); има страх, че ще се появят допълнителни мутации. Само ако държавите-членки предприемат съвместни и координирани действия, вирусът може да бъде овладян ефективно. Поради тази причина виждаме спешна необходимост да се действа, за да се предотврати или поне забави разпространението на тревожни варианти на вируси до и в рамките на ЕС+ (държави-членки на ЕС плюс Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия)."

Приоритетът, казва германското правителство, е да се поддържат основни вериги на доставки, като същевременно се ограничи по-нататъшната инфекция.

Берлин предложи тестови центрове на вътрешните граници на ЕС като един инструмент, със задължителна карантина за тези, които идват от райони с високо разпространение на новите варианти.

Изключения биха имали само за транзит и хората, работещи в сектора на пътническия и товарен транспорт и здравните работници.

Но Берлин заяви, че разпространението на вирусни варианти в някои части на ЕС също трябва да бъде добавено към критериите за ограничаване на свободата на движение, с възможност за забрана на движение извън зона с вирусен вариант "в съответствие с националното законодателство, например към Радиус 15 км ".

Дипломатически източници заявиха, че има решимост да се избегнат сцените от март и април миналата година, когато страните действаха едностранно, за да затворят границите си за съграждани от ЕС.

ЕС има цел: Договор за ваксинационни сертификати до края на месеца, после и по света

ЕС има цел: Договор за ваксинационни сертификати до края на месеца, после и по света

Иска и 70% ваксиниране на възрастните в блока до лятото