Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкри в сряда, че Брюксел ще санкционира три руски банки и 200 физически и юридически лица като част от деветия си пакет от санкции срещу Москва.

Европейският съюз също ще "прекъсне достъпа на Русия до дронове", включително от "доставчици от трети страни като Иран", и ще наложи "нов контрол върху износа, особено за стоки с двойна употреба", написа фон дер Лайен в Туитър.

Това включва ключови химикали, нервнопаралитични агенти, електроника и ИТ компоненти, които могат да бъдат използвани от руската военна машина.

"Русия продължава да носи смърт и опустошение на Украйна. Ние заставаме зад Украйна и караме Русия да плати за своята жестокост. Съществуващите 8 пакета санкции, които въведохме досега, вече хапят здраво. Днес засилваме натиска върху Русия с 9-ти пакет", пише тя.

Блокът също така ще предложи "повече икономически мерки срещу руския енергиен и минен сектор" и действия срещу четири руски пропагандни канала със спиране от ефир. "Ние също така ще се насочим към руската пропагандна машина, като премахнем четири допълнителни канала от ефира и всички други платформи за разпространение", каза тя.

"Русия умишлено се насочва към цивилни граждани и гражданска инфраструктура, като се стреми да парализира страната в началото на зимата".

Санкциите включват руските въоръжени сили, отделни офицери, компании от отбранителната индустрия компании, членове на Държавната дума и Съвета на федерацията, министри, губернатори и политически партии и други.

"Този списък обхваща ключови фигури в бруталните и умишлени ракетни удари на Русия срещу цивилни, в отвличането на украински деца в Русия и в кражбата на украински селскостопански продукти", каза Фон дер Лайен.

ЕК предлага пълна забрана на транзакции за Руската банка за регионално развитие.

"Международното сътрудничество срещу войната на Русия никога не е било по-силно", добави Фон дер Лайен.

ЕС ще приеме ценови таван на газа до края на годината, убедена Фон дер Лайен

ЕС ще приеме ценови таван на газа до края на годината, убедена Фон дер Лайен

Настоява ЕС и САЩ да работят заедно, , за да избегнат зависимостта си от Китай