10 от 15-те европейски страни, подписали Протокола от Киото, не могат да изпълнят поетите задължения за съкращаване на емисиите вредни газове, ако не бъдат всеки спешни мерки.

Според данни на Института за изследване на държавната политика само Великобритания и Швеция могат да достигнат необходимите показатели.

В черния списък са Ирландия, Италия и Испания, съобщава Би Би Си, като посочва, че е отправено предупреждение към Франция, Гърция и Германия за възможен провал на поставените пред тях задачи.

Приближаваме се към ситуация, когато промените в климата може да станат необратими.
Имаме много малко време, за да започнем да съкращаваме емисиите парникови газове, заяви директорът на Института Тони Грейлинг.

Жизнено важно е страните от Европейския съюз да изпълнят своите обещания за намаляване на вредните емисии, подчерта той.
За това Европа трябва да предприеме активни действия, включително икономия на електроенергия и разработване на алтернативни енергийни източници.

По думите на Грейлинг през следващата година страните от ЕС трябва да въведат още по-строги мерки за намаляване на вредните емисии, тъй като се влиза във втората фаза на схемата.

Съгласно Протокола от Киото до 2012 година страните от ЕС трябва да намалят вредните емисии с 8% в сравнение с 1990 година.

Критиците на документа смятат, че той е бил частично дискредитиран, след като САЩ отказаха да го подпишат и хвърлиха решението на този глобален проблем върху плещите на Европа.