Европол изпраща над 200 офицери от антитерористичната си отделение в Гърция и на гръцките острови. Тяхната задача ще бъде да издирват терористи сред множеството от бежанци в южната ни съседка.

Директорът на полицейската служба на Европейския съюз Роб Уейнрайт се опасява от нова вълна на терористични атаки в Европа, затова и част от мерките за обезпечаване на сигурността включват издирване на терористи още преди да се успели да стигнат до вътрешността на континента.

Сътрудниците на Европол ще бъдат в Гърция следващата седмица, съобщават агенция Новости, позовавайки се на интервю на Уейнрайт за Evening Standard.

Освен да проверят сред бежанците и мигрантите, които се намират на гръцките острови има ли джихадисти, европейските антитерористи ще трябва да установят дали има опити за радикализация от джихадисти на мигранти, които се намират в лагерите и центровете за прием.

Уейнрайт посочва, че „Ислямска държава” се стреми да даде отговор на силните удари, които тя понася в Сирия и се опитва да изпрати джихадисти в Европа, за да повлияе на мигрантите.

Офицерите ще работят на гръцките острови, а е възможно и в Италия. Там се намира втората линия на отбрана, допълва още Роб Уейнрайт.

По думите му има случаи на бойци, изпратени от „Ислямска държава” към Европа да достигнат до Гърция с фалшиви документи, а от там с помощта на сподвижници да продължат своето пътешествие към други европейски страни. Шефът на Европол съобщи, че именно у мигранти от лагер в Гърция миналата седмица са били открити паспорти, предназначени за използване от джихадисти.

Към момента в цяла Европа се провеждат повече от 50 антитерористични операции, по информация на Уейнрайт.