Aмериканският експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи заяви в четвъртък, че се надява скоро да може да се възобнови употребата на ваксината срещу коронавирус на Johnson&Johnson в страната. Конкретни срокове обаче не бяха споменати, предаде NY Times. 

Той направи коментара по време на изслушването на подкомисия в Камарата на представителите (долната камара на американския конгрес), където той и други висши федерални здравни служители помолиха американците да продължат да се ваксинират и се опита да успокои нацията, че и трите федерално разрешени ваксини са безопасни.

Не се знае обаче колко дълга ще бъде "паузата", тъй като служителите проучват съобщения за поне шест редки случая на съсирване на кръв сред жени, имунизирани с този препарат.

Всички шест случая в САЩ са свързани с жени на възраст между 18 и 48 г. Една жена е починала, а друга жена от Небраска е в болница в критично състояние.

САЩ спират ваксината на Johnson & Johnson само за няколко дни след фатален случай

САЩ спират ваксината на Johnson & Johnson само за няколко дни след фатален случай

Няма подобни случаи на тромбози при ваксинираните с продуктите на Pfizer/BioNTech и Moderna

Около 7,7 милиона американци са получили доза на "Джонсън и Джонсън", което представлява по-малко от 4% от над 198 милиона дози, прилагани в цялата страна.

Експертна комисия към Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC) на САЩ вчера реши да отложи решението си. След извънредната среща от CDC обявиха, че трябва да съберат повече информация преди да излязат с препоръка. 

Следващата среща на експертната комисия към CDC за ваксината се очаква след седмица.

Агенциите съветват като "предпазна" мярка временно да се спре използването на ваксината, докато разследването на случаите на тромбози не приключи.

Малко по-късно от американската корпорация Johnson & Johnson обявиха, че отлагат доставките на ваксината срещу COVID-19 за Европа.

Припомняме, че в началото на април, Фаучи заяви, че САЩ може и да не се нуждаят от ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca, дори и ако получи одобрението на американския регулатор. Според него, в момента САЩ имат достатъчно ваксини да удовлетворят всичките си нужди без използване ваксината на британско-шведската компания.