Ръководителят на ФБР заяви във вторник, че Китай се намесва в изборите в САЩ като част от широки разузнавателни операции, чието икономическо въздействие той нарече безпрецедентен.

Кристофър Рей, директор на Федералното бюро за разследвания, не каза дали Китай подкрепя президента Доналд Тръмп, или съперника му Джо Байдън, като и двамата остро критикуват Пекин.

"Кампанията за злоупотреба с чуждестранно влияние в Китай е насочена към нашите политики, нашите позиции, 24/7, 365 дни в годината", каза Рай от института Хъдсън.

"Така че това не е специфична заплаха за изборите; тя наистина е по-скоро целогодишна заплаха за цялото време. Но това със сигурност има последици за изборите и те със сигурност имат предпочитания, които вървят заедно с това."

Американското разузнаване заключи, че Русия се намесва в изборите през 2016 г., отчасти чрез манипулиране на социалните медии, в опит да избере Тръмп. Републиканецът разкритикува констатацията от 2016 г. и администрацията му показа раздразнение заради брифингите на разузнаването, че Русия също се намесва през тази година.

Помпео сравни действията на Китай срещу Хонконг с антиутопията на Оруел

Помпео сравни действията на Китай срещу Хонконг с антиутопията на Оруел

САЩ обмисля действия срещу "комунистическия режим", заедно с Британия и други

Рей отговаря на въпроси след реч, фокусирана най-вече върху предполагаемия икономически шпионаж в Китай, случаите на които са се покачили с 1300 процента през последното десетилетие.

"Хората на Съединените щати са жертви на кражба в толкова мащабен мащаб, че това представлява един от най-големите трансфери на богатство в човешката история", каза Урай.

"Ако сте възрастен американец, вероятно е Китай да е откраднал личните ви данни", каза той и посочи масовото нарушаване на данните за 2017 г. в агенцията за кредитно отчитане Equifax.

Китай представлява близо половината от 5000 текущи дела за контраразузнаване, които се водят от ФБР.

"Вече стигнахме до момента, в който ФБР открива ново дело за контраразузнаване, свързано с Китай, на всеки 10 часа", каза той.

Китай работи безмилостно, за да открие посредници, които оказват натиск върху американските губернатори и други длъжностни лица, които са против Пекин.