"Фейсбук" възстанови напълно достъпа до всички функции в Австралия и сключи предварителни търговски споразумения с местни издатели. Ходовете отразяват облекчаване на напрежението между американската компания и австралийското правителство. Това се случва ден, след като парламентът на страната прие закона, принуждаващ Google и Alphabet Inc да плащат на местни медийни компании за използване на съдържание на техните платформи.

Новият закон прави Австралия първата държава, в която правителствен арбитър може да определи цената, която Facebook и Google плащат, ако частните преговори не успеят. Австралийското правителство съобщи, че кодексът ще бъде прегледан от финансовото министерство след една година, за да се гарантира, че носи резултати, които отговарят на политиката на правителството. Канада и други страни са проявили интерес към възпроизвеждане на реформите в Австралия.

Подписани са споразумения за партньорство със Schwartz Media, Solstice Media и Private Media, които притежават седмичници, онлайн списания и специализирани периодични издания. Не се разкриват финансовите подробности на споразуменията, които ще влязат в сила в рамките 60 дни, ако бъде подписана пълната сделка.

"Фейсбук" се договори с Австралия - гражданите отново са информирани

"Фейсбук" се договори с Австралия - гражданите отново са информирани

Сега ще се насърчава "по-устойчива журналистика от обществен интерес в Австралия"

През последните месеци в страната имаше разгорещен дебат за безпрецедентния закон. "Фейсбук" и "Гугъл" се противопоставиха на първоначалния вариант на законодателството, което позволяваше на медиите да се договарят с технологичните компании индивидуално или колективно. Също така бе предвиден задължителен арбитраж, ако страните не могат да се договорят.

"Фейсбук" дори спря страниците на медии и ведомства в Австралия в знак на протест срещу законодателство. Но по-рано тази седмица ги възстанови, след като държавата направи някои промени в законодателство.

"Фейсбук" с издънка - блокира и профили на правителството на Австралия

"Фейсбук" с издънка - блокира и профили на правителството на Австралия

На щатските здравни ведомства, на Бюрото по метеорология и други