Пол О’Нийл В писмо до американския президент Джордж Буш финансовият министър на САЩ Пол О’Нийл помоли да напусне поста министър на най-голямата икономика в света.

О’Нийл пише в писмото до Буш, че за него е било привилегия да служи на американския народ в такива предизвикателни времена.

О”Нийл, който е популярен застъпник на политиката на силен долар, изненада пазарите с решението си да напусне поста. Тази новина доведе до срив на долара спрямо основните валути, като еврото успя да се покачи до 1.01 долара, а спрямо йената доларът падна с около една йена. Новината оказа и негативен ефект върху фондовата търговия и основните индекси се търгуват надолу.

Все още е трудно да се определят какви са мотивите за оставката на финансовия министър на САЩ, още повече при деликатното положение на икономиката на САЩ и надвисналата опасност от война с Ирак.

Като вероятна причина се коментират противоречията между финансовия министър и президента Буш относно данъчната политика. Американският президент настоява за намаление на данъците с цел да се подпомогне по-бързото въстановяване на икономиката, докато О”Нийл е скептично настроен към подобна политика.

Говорителят на финансовото министерство Михаела Дейвис каза, че оставката ще влезе в сила през “следващите няколко седмици” и добави, че О”Нийл е информирал висшето ръководство на министерството по-рано тази сутрин.

Официалната администрация на Буш съобщи, че О’Нийл е подал оставката си, като отговор на молба на Белия дом да стори това.

Наблюдателите припомнят, че много често от речите на финансовия министър във Вашингтон са настръхвали косите. Но също така често те са правели впечатление със свежестта и прямотата си. Този стил обаче дразнеше финансовите пазари и тревожеше чуждите правителства, добавят коментарите.

Минути след като оттеглянето на О”Нийл стана факт се разбра, че главният икономически съветник на президента Буш Лари Линдзи също е подал оставка. Първите неофициални предположения са, че той би могъл да поеме овакантеното място на финансов министър.