След срещата Си-Путин екипът на Байдън все още не разбира какво се случи току-що със Съединените щати, вече е ясно, че двамата са съгласни в противопоставянето си на лидерството на САЩ, пише Ребека Кофлър за "Фокс нюз".

"Сега се случват промени, които не са се случвали от сто години. Когато сме заедно, ние движим тези промени", заяви президентът на Китай Си Дзинпин, докато се сбогуваше със своя "скъп приятел" Владимир Путин в Москва тази седмица. "Съгласен", отговори руският президент.

Сега, след като тридневната среща приключи, какви са последиците за Запада, Европа и света? Ето поглед към това какво да очаквате (и да не очаквате) занапред.

Двамата лидери възвестяват постоянен анти-САЩ блок, с Китай, като световен гравитационен център

Преди Си и Путин да се срещнат в това, което има всички отличителни белези на историческа среща, двамата лидери публикуваха манифести в съответните си държавни вестници, очертавайки визията си за света, който пряко предизвиква демократичния ред, основан на западните правила. По време на срещата на високо ниво и двамата авторитарни лидери дадоха сигнал за силните си антиамерикански настроения и антизападни настроения и намерение да се противопоставят на ръководството на Америка на всяка крачка.

Си, в подписана статия със заглавие "Напред към отварянето на нова глава от китайско-руското приятелство, сътрудничество и общо развитие", похвали ролята на Москва и Пекин в насърчаването на "нов модел на отношения между големите държави", основан на "взаимни Доверие." Статията беше публикувана в понеделник и в руски медии.

Си и Путин ще използват ООН, за да отблъснат САЩ и Запада

В това, което изглежда като пряко послание към Запада, Си напомни на читателите, че Китай и Русия са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, които се стремят към "всеобхватен стратегически партньорство на координация" и "поддържат независима външна политика".

Путин, който е автор на статия в китайския вестник People's Daily, подчерта "специалния характер на руско-китайското партньорство", изградено върху "уважението към суверенитета и интересите на другия".

Той отбеляза, че отношенията Москва-Пекин са с различно качество, нямат "военно-политически съюзи от времето на Студената война" и "няма кой да нарежда постоянно" и кой "непрекъснато да се подчинява".

Това беше ясно послание, че двамата автократи и двамата вероятно ще останат държавни глави за цял живот, ще продължат да използват Съвета за сигурност на ООН като платформа за противопоставяне на всяко важно действие от дневния ред на Запада.

Провеждайки разговори на държавно ниво с Путин, само дни след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския диктатор за военни престъпления в Украйна, извършени от руските сили там, Си даде да се разбере на Запада, че Китай пренебрегва международното право, построено на западни принципи.

Си показва надмощие над Путин - свиква среща на страните от Централна Азия

Си показва надмощие над Путин - свиква среща на страните от Централна Азия

Пекин си е осигурил значителни лостове за влияние върху Москва

Сега Русия на Путин свири втора цигулка след Китай на Си

Китайският лидер даде на своя руски колега най-силната си подкрепа досега, като подкрепи бъдещото преизбиране на Путин през 2024 г. "Благодарение на вашето силно лидерство Русия постигна значителен напредък в постигането на просперитета на страната през последните години. Сигурен съм, че руският народ силно ще ви подкрепи в добрите ви начинания", каза Си на Путин.

Путин, който винаги е проектирал имиджа на закоравял владетел на ядрена суперсила, даде на Си ясно признание, че Китай сега е по-високопоставеният партньор в отношенията.

В поздравителното си изявление в понеделник, първия ден от посещението на Си, Путин беше прочувствен и раболепен към Си. Той го нарече "уважаеми господин председател!" и "Скъпи приятелю!" Той отбеляза, че Китай е направил "колосален пробив напред в своето развитие, привличайки истинско внимание в целия свят", добавяйки, че "ние (Русия) дори малко завиждаме".

Икономическата зависимост на Русия от Китай нараства, тъй като санкциите на САЩ и Европа почти отрязаха Москва от Запада. Пекин предостави икономическа спасителна линия на Москва, внасяйки руска енергия, което помогна на Путин да продължи да финансира войната си срещу Украйна.

Миналата година бюджетните приходи на Кремъл скочиха от 52,8 милиарда долара на 81,3 милиарда долара, благодарение на китайските покупки на суров петрол и въглища. Икономическото сътрудничество между двамата ще се увеличи, като Путин и Си подписаха десет споразумения, валидни до 2030 г. Путин цели да увеличи търговията с Китай, която достигна 189 милиарда долара, до 200 милиарда долара. Русия има едно от най-големите находища на природни ресурси в света, а Китай има най-голямото население в света. Тъй като западните санкции вероятно няма да бъдат премахнати от Русия в скоро време, зависимостта на Русия от Китай само ще расте.

Китай култивира зависимостта на Русия, тъй като се стреми да разшири своето геополитическо и икономическо влияние в Евразия, най-голямата суша в света, чрез своята инициатива "Един пояс, един път".

Този мащабен трансконтинентален инфраструктурен проект, воден от Китай, има за цел да свърже веригите за доставки и логистиката по целия свят, позволявайки издигането на Китай като глобален център на тежест. Като младши партньор на Си, Путин, който се стреми към сътрудничество между Евразийския икономически съюз на Русия и китайския "Един пояс, един път", дава възможност на големия план на Китай да стане доминираща икономическа и военна сила до 2049 г., измествайки своя най-голям съперник, Съединените щати.

Няма мир за Украйна

Въпреки че посещението на Си в Москва беше прокламирано от Пекин като опит да се помогне за прекратяване на огъня във варварската война на Русия с нейния бивш съветски съсед, тет-а-тет между двамата диктатори е много малко вероятно да донесе мир на Украйна.

Китай е силно мотивиран да продължи войната и Си вероятно ще одобри доставки на смъртоносна военна помощ за Русия. Това, че двата най-сериозни китайски геополитически противника изчерпват бойните си арсенали в прокси война, е от полза за Китай.

Докато Русия и Китай се представят като стратегически партньори без ограничения, в действителност те са противници в дългосрочен план. Двете държави споделят граница от над 3600 км и бурна история и се очаква да се изправят във военен сблъсък в бъдеще.

Промените наистина идват в света. За съжаление администрацията на Байдън, която е свръхфокусирана върху Украйна, е в блажено неведение, че двамата диктатори променят световния ред, на който Съединените щати и съюзниците разчитаха за сигурност от десетилетия.

Време е възрастните в Белия дом на Байдън да мислят критично и стратегически.

Китай е най-сериозният противник на САЩ и Пентагонът се готви за конфронтация
Обновена

Китай е най-сериозният противник на САЩ и Пентагонът се готви за конфронтация

60% от армията на САЩ е в най-висока готовност и може да се разгърне до 30 дни