Имаме 11 месеца да договорим търговско споразумение с Великобритания. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след двудневната среща на върха на ЕС, съобщават медии.

По думите й ЕС няма да сключва търговска сделка с Обединеното кралство на всяка цена, трябва да бъде балансирано споразумение.

Пет причини за победата на консерваторите на Джонсън

Пет причини за победата на консерваторите на Джонсън

Победата на Джонсън се основава на няколко фактора

В наш общ интерес е да имаме нови отношения с Великобритания по подреден начин, каза тя и посочи три цели на разговорите за бъдещите отношения с Лондон: "Нулеви тарифи, нулеви квоти и нулев дъмпинг".

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел коментира, че е хубаво, че консерваторите на Борис Джонсън имат мнозинство с оглед на бъдещите преговори с Брюксел.

Убедителна победа за консерваторите и разгром за лейбъристите във Великобритания
Обновена

Убедителна победа за консерваторите и разгром за лейбъристите във Великобритания

Вотът определя дали Кралството ще напусне Европейския съюз в края на следващия месец

Мнозина в ЕС са облекчени, че няма висящ парламент в Обединеното кралство, изтъкна канцлерът.

"Очаквам интензивни преговори" за споразумението за свободна търговия, обяви германският лидер. Според нея двете страни трябва да проведат тези преговори много бързо.

"Ще бъде важно за нас да работим бързо и прецизно", отбеляза Меркел.

Меркел предупреди, че Великобритания ще се превърне в нов конкурент до входната врата на ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон пък отбеляза, че "ако искаме амбициозно търговско споразумение, ние се нуждаем от амбициозна конвергенция на правилата". Макрон поздрави Борис Джонсън за победата. Той е доволен от яснотата.

В заключителната декларация от срещата на върха на ЕС27 се казва, че Европейският съвет повтаря ангажимента си за подреден Брекзит на базата на споразумението за напускане и призовава за ратифициране и прилагане на договора.

Европейският съвет препотвърждава желанието си да установи възможно най-тесни бъдещи отношения с Великобритания в съответствие с Политическата декларация. Бъдещите отношения ще се основават на баланс на правата и задълженията и гарантиране на равен шанс.

Европейският съвет приветства решението на Европейската комисия да потвърди Мишел Барние за главен преговарящ на Общността за бъдещите отношения с Лондон.