Започнаха президентските избори във Франция. За президентското място в страната се борят 11 кандидати, от които социолозите посочват 4-ма кандидати с приблизително изравнени шансове. 46 милиона французи са записани в избирателните протоколи, съобщи Ройтерс.

За момента избирателната активност на първия тур от президентските избори във Франция е достигнала 28,54 процента, съобщи Министерството на вътрешните работи във Франция. Наблюдава се леко повишение спрямо активността на французите на предишните президентски избори през 2012 г., когато по това време избирателната активност е била 28,29%. 

Евакуираха избирателна секция във Франция

Евакуираха избирателна секция във Франция

До секцията е била изоставена съмнителна кола

Стана ясно и че временно е била евакуирана избирателна секция в Източна Франция. Причината е съмнителен автомобил, който е бил паркиран в близост до секцията, съобщи АП. Става въпрос за секция в Безансон. Експерти по експлозиви са претърсили колата - няма риск за избирателите. Установено е, че колата е била открадната. Тя е изоставена до секцията с включен двигател. Полицията издирва извършителите.

Рано тази сутрин в страната бяха отворени над 67 000 избирателни секции. Според социолози голям процент от гражданите на страната все още не са решили кой кандидат да подкрепят на изборите.

Макрон и Льо Пен гласуваха

Макрон и Льо Пен гласуваха

22% избирателна активност към 12 часа

Според прогнозите на последните социологически проучвания се очаква оспорвана битка. Почти сигурно е, че новият президент на Франция ще бъде избран на балотаж, който ще се проведе на 7 май.

Припомняме, най-оспорвана битка се очаква между кандидатите Еманюел Макрон, Франсоа Фийон, Марин льо Пен и Жан-Люк Меланшон.

Изборите във Франция се провеждат бъдат засилени мерки за сигурност, заради атентата на булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, в който един полицай беше убит, а двама други - ранени. Около 50 000 полицаи и 7 000 войници са разположени в цялата страна, за да бъдат осигурени мирни условия в изборния ден.

Европа или бистро

Европа или бистро

Предизборната кампания изобилстваше от скандали

Изборите във Франция са изключително важни за бъдещата политическа насоченост на страната. Според много анализатори президентските избори ще са важен исторически момент в развитието на политическите събития в Европа и по света. Това са най-непредсказуемите избори от поколения, посочва АП.